fbpx

BMW R 12 nineT: BMW retro revolucija

BMW R 12 nineT
Foto: BMW

BMW Motorrad praznuje stoletno obletnico z mojstrovino. Ste si kdaj predstavljali motocikel, ki bi zajemal ves čar in zgodovino BMW-jevega motociklističnega opusa, hkrati pa predstavljal najnovejšo tehnologijo in napredne funkcionalnosti? BMW je pravkar predstavil tako zver, imenovano BMW R 12 nineT.

BMW R 12 nineT, naslednik priljubljenega modela R nineT, ki je bil predstavljen izbruhnil na sceni leta 2013, združuje staro šolo s sodobnostjo. Oblikoval jo je Ola Stenegärd, veteran z 15-letno službovanjem v BMW, ki je ustvaril tudi superbike S1000RR. R 12 nineT ohranja slog svojega predhodka, R nineT, z dodano dozo rafiniranosti.

Ključne lastnosti, kot je značilna toaster-style posoda za gorivo in kavarniški slog zadnjega pokrova, prinašajo retro dotik. A ne gre le za estetiko – celotno kolo je zasnovano okoli enodelnega tubularnega prostorskega okvirja s pripetim podokvirjem, ki omogoča personalizacijo.


Običajno za BMW, R 12 nineT prihaja opremljen z vrhunskimi komponentami: obrnjenim vilicam, zadnjo suspenzijo Paralever, brezžičnimi naperjenimi kolesi in radialno montiranimi štirikrakimi Brembo monobloc zavorami z jekleno pletenimi linijami. V srcu motocikla se nahaja približno 1.200ccm zračno in oljno hlajeni bokser dvovaljnik, ki se ponaša z novo zasnovanim sistemom za dovod zraka in popolnoma novim izpušnim sistemom.

Še vedno pa čakamo na uradne podatke o točni prostornini in moči motorja, prav tako ni znana cena, razpoložljivost in datumi začetka proizvodnje ali izdaje.

Namen novosti je, kot pravi Dr. Markus Schramm, vodja BMW Motorrad, “nadaljevati uspešno zgodbo o dediščini okoli legendarnih bokser motorjev BMW z še bolj klasičnim, zmanjšanim dizajnom, še večjo svobodo pri prilagajanju in, seveda, novo in inovativno tehnologijo.”

Novi BMW R 12 nineT se lahko pohvali z originalnim 1200 bokser motorjem s prenovljenim zračnim filterjem in izpušnim sistemom, ki prinaša klasično vožnjo z motociklom. Oblikovalci so posvetili posebno pozornost detajlom, vključno s prenovljenim prednjim blatnikom, glavno LED lučjo s črnim svetlobnim vodnikom ter dvema krožnima instrumentoma v tradicionalnem slogu preteklih dni.

BMW R 12 nineT
Foto: BMW
Edgar Heinrich, vodja oblikovanja BMW Motorrad, poudarja, da je “čista oblikovna govorica podrejena jasni liniji rezervoarja/sedeža/zadnjega dela, v stilu tradicionalne /5 ali legendarne R 90 S iz 70-ih let.” Oblikovalski poudarki vključujejo pokrove na straneh v območju trikotnika okvirja, ki spominjajo na BMW-jeve motocikle iz 70-ih let.
BMW R 12 nineT
Foto: BMW
Kar zadeva prilagajanje, ponuja nova BMW R 12 nineT široko paleto možnosti, od vgrajene LED zadnje luči v sedežu, ki omogoča “kratki rep”, do obsežne in visoko kakovostne palete originalnih dodatkov BMW Motorrad.
Podrobnejše informacije o novem BMW R 12 nineT bodo objavljene v drugi polovici leta 2023.

Torej, kaj prinaša nova R 12 nineT? Njen dizajn in tehnologija sta resnično preskočila generacijo, ohranjala pa sta tisto pristno BMW Motorrad dušo, ki jo ljubitelji znamke poznajo in cenijo. Njen prihod je kot darilo za oči in dušo vsakega navdušenca nad motocikli.

Kot pravi stari pregovor: “Vse kar je dobro, se splača čakati.” In zdi se, da je BMW Motorrad z R 12 nineT dosegel točno to. Skozi stoletje inovacij in strasti do motociklizma je BMW dokazal, da je vreden čakanja.

Za konec pa, kakor se za pravi pregovor spodobi: “Nič ne traja večno, razen spremembe.” BMW R 12 nineT je jasen dokaz, da se BMW Motorrad ne boji spreminjati in nadgrajevati svojih legendarnih motociklov. S tem, ko zvesto ohranja svojo bogato zgodovino in hkrati pogumno stopa v prihodnost, BMW Motorrad še naprej postavlja standard v motociklističnem svetu. Z nestrpnostjo pričakujemo, kaj nas čaka v naslednjem stoletju.

Dodatne Informacije

bmw.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.