fbpx

Bo Apple Watch prepovedana? Apple Watch se namreč sooča s prepovedjo uvoza v ZDA zaradi kršitve patenta!

Proizvajalec medicinskih pripomočkov zmagal v sodbi proti Applu v patentni bitki glede tehnologije EKG

Foto: Unsplash / Taylor Beach

Bo Apple Watch prepovedana? Prihodnost funkcije EKG v uri Apple Watch je negotova, saj je proizvajalec medicinskih pripomočkov AliveCor dobil sodbo proti Applu zaradi kršitve patentov. Odločitev predsednika Bidna podpira sodbo komisije za mednarodno trgovino (ITC), ki bi lahko povzročila prepoved uvoza Apple Watch. Kaj to pomeni za prihodnost nosljive zdravstvene tehnologije?

Bo Apple Watch prepovedana? Applova priljubljena pametna ura bi se lahko soočila z negotovo prihodnostjo zaradi nedavne sodbe Komisije za mednarodno trgovino (ITC). Odločitev, ki jo je podprl predsednik Biden, je pokazala, da je Apple kršil AliveCorjevo nosljivo tehnologijo EKG. ITC je priporočil omejeno odredbo o izključitvi in odredbo o prenehanju uporabe za modele Apple Watch s funkcijami EKG, kar bi lahko pomenilo, da Apple ne bo več mogel uvažati Apple Watch z zmogljivostmi EKG v ZDA za prodajo.

Izvršna direktorica AliveCor – Priya Abani je izrazila odobravanje sodbe in izjavila, da pozdravljajo “sodbo ITC in pozivajo Apple k odgovornosti za kršitev patentov, ki podpirajo našo vodilno tehnologijo EKG.” Vendar pa je tiskovni predstavnik Apple dejal, da se namerava podjetje pritožiti na odločitev zveznega okrožja.

EKG funkcija je ena ključnih funkcij pametnih ur. Mnogi trdijo, da zaščita patenta ni mogoča.
Foto: Unsplash / Alena Plotnikova

Bo Apple Watch prepovedana?

Sodba ne pomeni nujno, da bodo vse Apple ure s funkcijami EKG izginile s polic. Po besedah Applovega tiskovnega predstavnika razsodba ITC trenutno nima pravega vpliva, ker je komisija za patentno preizkušanje in pritožbe pred kratkim razsodila, da tehnologije AliveCor EKG dejansko ni mogoče patentirati. AliveCor bi moral pridobiti pritožbo na to sodbo, da bi morebitna prepoved začela veljati.

Kljub temu to ni edina patentna bitka, s katero se sooča Apple. Drugo podjetje za medicinsko tehnologijo, Masimo, je prav tako tožilo Apple zaradi domnevne kršitve petih njegovih patentov za pulzno oksimetrijo. Če Masimov primer uspe, bi to lahko povzročilo morebitno prepoved uvoza katere koli ure Apple Watch s senzorjem SpO2 (tj. serije 6 ali novejše, razen SE).

Na splošno patentne bitke niso neobičajne, a glede na priljubljenost ure Apple Watch in velikost Applovih finančnih virov je malo verjetno, da bo prepoved uvoza dejansko uresničena. Vendar pa bi to lahko postavilo pravni precedens z obsežnimi posledicami za to, kako izdelovalci nosljivih naprav pristopijo k prihodnjim funkcijam zdravstvene tehnologije, vključno s spremljanjem krvnega tlaka in glukoze v krvi. Dodatek licenčnih in patentnih bitk bi lahko dodal še eno plast kompleksnosti razvoju nosljivih zdravstvenih funkcij.

Dodatne Informacije

apple.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.