Bo Bitcoin že v letu 2021 vreden več kot 100.000 dolarjev?

Foto: Paramunt
Zadnjič posodobljeno: :

Božjastna rast Bitcoina konec leta 2020 je marsikaterega manjšega vlagatelja prepričala, da skoči na vlak hitrega dobička ter del svojih sredstev vloži v to čarobno kriptovaluto. Kaj Bitcoin obeta za leto 2021 in ali bo res vreden več kot 100.000 dolarjev, kot napovedujejo mnogi? Namreč, če bi leta 2009 vložili v Bitcoin 100 dolarjev bi danes imeli 500 milijonov dolarjev.

Načrtujete vlaganje v Bitcoin in se sprašujete, v kateri fazi je trenutno najbolj priljubljena virtualna valuta? Je dosegel tako imenovani plafon in ali ima letos možnost za eksponentno rast? Bo Bitcoin postal del borznega indeksa S&P že letošnje leto? Bo morebiti postal del tudi nekaterih drugih indeksov? In ali bi to za Bitcoin pomenilo večjo stabilnost in manjšo dolgoročno rast?

Precej enostavna igra procentov, ki se zdi v 2021 enostavnejša!
foto: David Shares

Bitcoin je bil v zadnjih tednih v središču pozornosti številnih svetovnih finančnih analitikov, bankirjev in medijev. Ta najbolj priljubljena virtualna valuta na svetu je namreč v zadnjih mesecih in tednih doživela izjemen porast vrednosti, ki je v svoji ne tako dolgi zgodovini dejansko dosegel fazo trenutnega maksimuma. Novembra je namreč vrednost Bitcoina začela strmo naraščati – dosegla je vrednost 40.000 dolarjev in se ustalila pri približno 35.000 dolarjev. Ali bo ta vrednost še rasla, je za zdaj težko napovedati, a nekako se zdi, da je Bitcoin vstopil v novo fazo, v kateri lahko pričakujemo zmanjšanje nihanj vrednosti valute in s tem mirnejše vlagateljsko zatočišče za vse sedanje in prihodnje vlagatelje. To pomeni predvsem tudi mirnejšo rast v prihodnosti. Po burni puberteti pričakujemo torej prehod v zrelejše obdobje, ki ne bo tako zelo divje, a vseeno zna biti dobičkonosno! Vseeno pa se zdi leto 2021 še zadnje leto, ko lahko pričakujemo večkratnik današnje vrednosti.

Namig: Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje izbrati?
Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje bi izbral? Iščeš takšno, ki bi imela čim manjše provizije in kjer bi poleg kriptovalut lahko kupil tudi delež svojih priljubljenih blagovnih znamk, kot sta Tesla ali Apple? eToro je izjemno enostavna trgovalna platforma, ki jo uporablja izjemno veliko uporabnikov v Evropi in Sloveniji ter je med vodilnimi platformami za trgovanje. Omogoča nakup lepega nabora kriptovalut, kot tudi praktično vseh vrednostnih papirjev. Uporaba in preizkus pa sta popolnoma brezplačna.
PREIZKUSI PREKO TE POVEZAVE

Konec leta 2020 je zagotovo prinesel veliko veselja vlagateljem v Bitcoin in zdi se, da bi lahko bilo naslednje leto še boljše. Z zadnjo rastjo je veliko lastnikov Bitcoinov zaslužilo dober denar, a mnogi še ne razmišljajo, da bi se svojih vložkov znebili, predvsem zato, ker verjamejo, da bo njihov vložek v prihodnosti strmo naraščal. Tudi zaradi določenih napovedanih “finančnih” dogodkov v letu 2021. Povedano drugače – situacija “denarja” je v letu 2021 tako dobra prav za kriptovalute, da so postavljeni vsi osnovni pogoji za rast. Tudi zato prav vsi analitiki za Bitcoin napovedujejo “noro” leto. Eni bolj optimistični, drugi kakopak bolj konzervativni. Kripto multimilijonarjev, ki imajo več kot 10 milijonov dolarjev v valuti Bitcoin je okoli 2.200. In ti “kripto” kiti močno verjamejo, da lahko letos svoje premoženje pomnožijo.

Da razumeš sedanjost, moraš pogledati v preteklost

Bitcoin je prve korake naredil januarja 2009, ko so se začeli prvi naka prihodnost trgovanja z denarjem. Do danes je vrednost same valute izjemno narasla. Številni vlagatelji in posamezniki so v zadnjih 11 letih svoj “fizični denar” vložili v virtualno valuto, s čimer so bistveno povečali vrednost samega Bitcoina. Sliši se nekoliko neverjetno, a če ste pred desetimi leti v Bitcoin vložili le borih 100 dolarjev, bi danes na svojem računu imeli več kot 500 milijonov dolarjev. Leta 2010 je namreč vrednost enega bitcoina znašala le 0,003 dolarja, danes pa se te vrednosti povzpnejo tudi na 40.000 dolarjev. To je neverjetna razlika v vrednosti, zahvaljujoč kateri so mnogi vlagatelji (še posebej tisti na začetku)upi in prodaje te virtualne valute. Od ne tako oddaljenega leta 2009 do danes se je marsikaj spremenilo in Bitcoin je dozorel v valuto, ki bi po mnenju strokovnjakov lahko oblikoval z vlaganjem v Bitcoin dejansko postali milijonarji, brez da bi mignili s prstom. Vse, kar je bilo potrebno, je bil skok na vlak “čarobne” nove tehnologije in pozabiti na teh 100 dolarjev.

Dnevi, ko je bil Bitcoin 3.000 dolarjev so mimo. A od tega je komaj leto dni!
Foto: Pexels

Številni analitiki so napovedovali, da bo Bitcoin močno rasel, vendar se bo njegova vrednost, kot tudi rast z leti drastično zmanjšala oziroma izpela. Toda najnovejši razvoj na finančnem trgu v resnici ne kaže takšnega trenda – glede na to, da Bitcoin narašča do meja, ki si jih pred nekaj leti nismo mogli predstavljati. Tisti, ki so z eno pametno odločitvijo med prvimi investirali v Bitcoin, so se finančno zavarovali za vse življenje, a mnogi se sprašujejo, kaj se zgodi s tistimi, ki danes vlagajo v Bitcoin? Ali bo Bitcoin še naprej rasel in na katero raven se lahko povzpne? Dejstvo je, da je veliko lažje doseči povišanje vrednosti, ko je vrednost nizka (0,003), kot je sedaj, ko je Bitcoin vreden že približno 35.000 dolarejv oziroma se je trenutno ustavil pri tej znamki. Rast Bitcoina torej zagotovo ne bo tako hitra, kot je bila v zadnjem obdobju. Mnogi pa vseeno napovedujejo, da bo njegova rast precej bolj konstantna in stabilna.

Enostavna trgovalna platforma eToro!

Ne veš, kje začeti? Kje prvič kupiti Bitcoin ali delež v podjetju Tesla? Platforma, ki se je med množico preizkušenih izkazala za najpreprostejšo za vsakega začetnika, a hkrati dovolj dobro tudi za izkušenega trgovalca, je platforma za trgovanje eToro. Slednja omogoča trgovanje brez provizij (tudi pri kriptovalutah), hkrati pa začetnikom nudi virtualni račun s 100.000 dolarji, na katerem lahko samo platformo preizkusite brez kakršnega koli tveganja in simulirate trgovanje. Na platformi lahko tudi sledite najbolj uspešnim trgovalcem in njihovim nakupnim odločitvam ter tako praktično “samodejno” oplemenitite svoj denar. Ali pa pridobivate ideje za vaše investiranje. eToro je popolnoma brezplačen, uporabljate pa ga na svojem mobilnem telefonu kot aplikacijo ter v običajnem spletnem brskalniku na namizju.

PREIZKUS PREKO TE POVEZAVE

Primat najmočnejšemu

Vse več malih investorjev iz “kafiča” in pametnega telefona. Garancija še hitrejše rasti!
Foto: Austin Distel

Po Bitcoinu se je pojavilo veliko kriptovalut. Veliko jih je imelo smele načrte in nekaterih rast je bila v prvem trenutku izjemna. Toda danes skoraj nihče ne omenja nobene druge virtualne valute, razen Bitcoina. Seveda je trenutno veliko navideznih valut in vsak mesec se ustvarjajo nove, a nekako imamo vtis, da nihče ne more zares konkurirati Bitcoinu. Bistvena prednost Bitcoina je, da ima zdaj za sabo več kot 11 let aktivnega “delovanja” in da so se številni vlagatelji in posamezniki odločili, da bodo zaupali tej virtualni valuti. Medtem ko so mnogi pričakovali, da bodo virtualne valute držav ali velikih IT podjetji z leti presegle vrednosti Bitcoina, se to ni zgodilo. V množici poskusov je bilo tudi ogromno zlomov in finančnih brodolomov. Praktično edina kriptovaluta, ki je doslej uspešno prestala vse mogočne izzive, je Bitcoin. Kljub različnim nasprotujočim si mnenjem uporabnikov, vdoru na borze in številnim dvomljivcem, Bitcoin še naprej neustavljivo raste in ohranja svojo kontinuiteto. Ampak zanima nas prihodnost!

Zakaj leta 2021 vlagati v Bitcoin?!

Kako “kul” je Bitcoin, smo uspeli dokazati v zgornjih vrsticah. A vseeno se sprašujemo, kako visoko lahko v letu 2021 “spleza” ta valuta in katero končno vrednost lahko doseže na 31. december 2021.

Razlogi za vlaganje v Bitcoin 2021

Glavni razlogi zakaj v letu 2021 vlagati v Bitcoin!

1. Indeks kriptovalut – podjetja S&P Dow Jones Indices

Ameriško podjetje S&P Dow Jones Indices, ki se ukvarja z borznimi indeksi, je napovedalo, da bodo od začetka leta 2021 začeli objavljati borzne indekse za kriptovalute. Čeprav so gibanja vrednosti Bitcoina doslej spremljali na različnih spletnih mestih, je dejstvo, da bo to eno največjih priznanj tej valuti, ki bo dalo vlagateljem dodaten veter v hrbet. Naj poudarimo, da je S&P Dow Jones Indices podjetje z dolgoletnimi izkušnjami in ena najbolj priznanih agencij za spremljanje trga in oblikovanje delniških indeksov. Tako je S&P Dow Jones Indices napovedal, da bo prvič javno spremljal razmere na trgu kriptovalut, kar pomeni, da bo delniški indeks zajemal več virtualnih valut. Pravzaprav se omenja, da bo analiziranih kar 550 najbolj priljubljenih kriptovalut, med katerimi bo zagotovo imel ločeno mesto prav Bitcoin. Tako bo Bitcoin prejel tudi “uradno” potrditev svoje vrednosti in pričakujemo lahko, da bo vedno več ljudi, ki bodo želeli svoje denar vlagati v najboljšo virtualno valuto danes.

2. Poplava denarja in bančnih kreditov, nizke obrestne mere, negativne obrestne mere na depozite

Kdor pozna bančno situacijo, ve, da bo leta 2021 denar praktično brezplačen. V obtoku ga je tudi zaradi krize COVID-19 preveč. Razne državne stimulacije in bančna poroštva enostavno ponujajo priložnost, da ljudje pričnejo razmišljati o plemenitenju denarja drugače, kot preko bančnih instrumentov. Ti so zastareli in letos vse prej kot dobičkonosni. Predvidevanje je, da naj bi prav v letu 2021 nastalo največ manjših vlagateljev, ki bi svoja sredstva namesto v depozite plasirali v Bitcoin in mu tako dodali veliko rast. Prav tako pa močno odmevajo napovedi nekaterih podjetij, kot je Tesla, da bodo svoja likvidnostna sredstva plasirala v kriptovalute – natančneje v Bitcoin. Kar bi že lahko nakazovali “sobotni” vikend skoki te valute, ki najraje najhitreje raste prav takrat, ko so finančni trgi zaprti. Namreč, denar na računu banke čez vikend, je mrtev denar. In tega se zaveda vedno več finančnikov, ki milijone plemenitijo na “pametnejši” način”.

3. Dostopnost orodji za trgovanje in množična uporaba

Pomembno je dejstvo, da je trgovanje s kriptovalutami danes zares enostavno in hitro. Uporabljati pa ga zmore praktično vsak. Tudi zaradi te dostopnosti trgovanja iz žepa, pa se bo spremenilo mnogo stvari. Vsak sleherni uporabnik interneta bo torej zmogel enostaven nakup kriptovalute iz telefona, s tem pa se bo množica manjših investitorjev v letu 2021 multiplicirala. In z to multiplikacijo se bo pritok denarja v Bitcoin izdatno povečal. Tako pa tudi njegova vrednost. Določene platforme za trgovanje kot je eToro poročajo, da so v zadnjih mesecih leta 2020 podvojile uporabnike. eToro pa naj bi imel že več kot 20 milijonov uporabnikov. In večja bo uporaba teh platform, več denarja bo v sistemu, večjo vrednost bo kot vodilni imel prav Bitcoin.

Okrevanje po COVID-19

Državne subvencije posameznikom in državne pomoči državljanom in podjetjem bodo pripravili prostor in razmere, kjer se bo dober procent množice prejemnikov teh subvencij odločil, da denar zadrži in ga ne troši takoj. Dober odstotek teh se bo odločil za plemenitenje zneskov na trgu kriptovalut. Med njimi pa se lahko znajdejo tudi velika podjetja, ki bi lahko preko finančnih instrumentov poizkusila pokriti izgube in nadomestiti izpad prometa tudi s finančnimi malverzacijami. Bitcoin se ta hip zdi prava pot.

Napovedi analitikov – Bitcoin bo 2021 dosegel tudi do 318.000 dolarjev

Seveda gredo napovedi tudi v ekstreme, a so vselej izračunane na podlagi pretekle rasti. Tako podjetje Estes napoveduje rast med 100.000 dolarji in 288.000 dolarji. Tem napovedim se pridružujejo različne banke in investicijski skladi, ki vsi v en glas navajajo številke večje od 100.000 dolarjev. (City) Nihče ne more vedeti, kaj se bo zgodilo v realnosti, a so prav vsi prepričani, da 100.000 dolarjev ni meja, temveč realna mogoča rast glede na razmere na trgu v tem trenutku.

Ne glede na to, ali se boste odločili, da svoje prihranke “pretopite” v Bitcoin je prav leto 2021 tisto, ko boste po vsej verjetnosti s to potezo tvegali najmanj. Zvezde za investicijo v Bitcoin svetijo jasneje kot kdajkoli prej. Če mogoče pogledamo samo leto nazaj, ste lahko 17. marca 2020 kupili en Bitcoin po vrednosti 5.000 dolarjev, danes pa bi lahko iztržili 7-kratnik tega zneska. In če bo letos zgodba podobna, a videti je, da bo boljša, je mogoče prav vse!

Namig: Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje izbrati?
Ne veš, katero aplikacijo za trgovanje bi izbral? Iščeš takšno, ki bi imela čim manjše provizije in kjer bi poleg kriptovalut lahko kupil tudi delež svojih priljubljenih blagovnih znamk, kot sta Tesla ali Apple? eToro je izjemno enostavna trgovalna platforma, ki jo uporablja izjemno veliko uporabnikov v Evropi in Sloveniji ter je med vodilnimi platformami za trgovanje. Omogoča nakup lepega nabora kriptovalut, kot tudi praktično vseh vrednostnih papirjev. Uporaba in preizkus pa sta popolnoma brezplačna.
PREIZKUSI PREKO TE POVEZAVE

Dodatne Informacije

Zapis lahko vsebuje partnerske povezave!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5+ zlatih pravil, kako začeti z investiranjem