Božična zvezda: 9 zlatih pravil, kako pravilno skrbeti za božično zvezdo

Božična zvezda je ena izmed najprepoznavnejših predstavnic božičnega vzdušja. Predstavljamo vam 9 zlatih pravil, kako pravilno skrbeti za božično zvezdo, da bo dolgo in lepo cvetela.

Božična zvezda je zares čudovita roža. Vas zanima, kako pravilno skrbeti zanjo? V nadaljevanju vam predstavljamo 9 zlatih pravil!

Božična zvezda, ki izhaja iz Mehike, cveti decembra in januarja in je ena izmed najlepših božičnih dekoracij, klasična kot božično drevesce. Azteki so jo imenovali “zvezdna roža v divjini”, takšno ime pa je dobila zaradi zvezdnate oblike listov. Čeprav je tradicionalno rdeča, so botaniki skozi desetletja razvili več kot 150 različic, tudi čudovito roza božično zvezdo, oranžno, v kremni barvi in seveda belo. Rdeča se še vedno najbolje prodaja, sledi ji bela.

Bela božična zvezda (Foto: IG @thechristmasstar)
Bela božična zvezda (Foto: IG @thechristmasstar)

Za to cvetlico pa sploh ni težko skrbeti. Tukaj je 9 pravil, s pomočjo katerih bo v odlični formi skozi celotne praznike.

Kako pravilno skrbeti za božično zvezdo?

1. Številni supermarketi postavijo božične zvezde blizu vhoda v upanju, da bodo kupce zvabile v trgovino. A takšne božične zvezde nikoli ne bi smeli kupiti, še posebno če je postavljena blizu avtomatskih vrat, ki se odpirajo vsakih 30 sekund. Izpostavljenost prepihu in temperaturam pod 12 stopinj Celzija bo namreč roži škodovala. Čeprav to morda ni takoj opazno, bo božična zvezda liste povesila kmalu zatem, ko jo bomo prinesli domov.

2. Zdrava božična zvezda bo imela nepoškodovane čašne liste. Če so torej prašniki med barvitimi čašnimi listi še vedno tesno skupaj, potem veste, da lahko rožo kupite.

3. Če je mogoče, pred nakupom preverite prst, v kateri je božična zvezda. Ta ne bi smela biti premokra, prav tako pa ne popolnoma suha. Če je takšna, najverjetneje ni bilo poskrbljeno za primerno nego, zato tudi pri vas doma najbrž ne bo zdržala.

4. Ko boste končno našli svojo božično zvezdo, jo zavarujte pred vetrom.Takoj po nakupu jo zavijte v papir in jo odvijte šele, ko jo prinesete domov.

Če se boste držali teh 9 pravil, bo vaša božična zvezda čudovito cvetela. (Foto: IG @thechristmasstar)
Če se boste držali teh 9 pravil, bo vaša božična zvezda čudovito cvetela. (Foto: IG @thechristmasstar)

5. Božične zvezde ne marajo preveč vode. Zapomnite si, da se korenina rastline ne sme namakati v vodi, prav tako pa se ne sme posušiti. Čezmerno zalivanje lahko hitro privede do zastajanja vode, kar pomeni, da bo korenina zgnila, božična zvezda pa umrla.

6. V kri vam mora priti preverjanje listov rastline. Če ti postajajo rumeni ali odpadajo, jo najbrž napačno zalivate. Zadosten bo majhen “požirek” vode vsaka dva dni. Lahko pa se tudi odločite, da celotno koreninsko grudo potopite v vodo, in sicer enkrat na teden. Manjši lonci potrebujejo pogostejše zalivanje kot večji in zapomnite si: božična zvezda ima najraje vodo sobne temperature.

7. Božična zvezda potrebuje toploto in svetlobo. Lahko jo imate blizu radiatorja, ampak ne blizu virov, ki bi jo lahko izsušili (kamini, odprta vrata, odprta okna ali hodniki, na katerih je prepih).

8. Postavite jo na kraj, kjer bo imela dnevno svetlobo, npr. na okensko polico. A okna tam nikar ne puščajte odprtega. Zapomnite si tudi, da ima božična zvezda najraje temperaturo med 15 in 20 stopinjami Celzija, zato se bo morda najbolje počutila v dnevni sobi.

9. Da bi božična zvezda preživela do naslednjega božiča, jo boste morali aprila obrezati na približno 10 centimetrov in jo hraniti pri temperaturi 13 stopinj Celzija. Maja jo presadite in jo poleti hranite v hladnem prostoru, idealna temperatura je med 15 in 18 stopinjami Celzija. Ko bo prišel november, jo za 12 ur postavite na svetlo mesto, temu pa naj sledi 12 ur popolne teme. Tako se bo navadila na krajše zimske dneve, hkrati pa bo to rastlino vzpodbudilo, da zacveti.

S pravilno nego lahko božična zvezda dočaka tudi naslednji božič. (Foto: IG @thechristmasstar)
S pravilno nego lahko božična zvezda dočaka tudi naslednji božič. (Foto: IG @thechristmasstar)

Aranžma iz božične zvezde

Če vam božične zvezde ne uspe obdržati pri življenju, jo lahko odrežete in iz nje naredite čudovit aranžma. Odrežite jo pod čašnimi listi, cvetove za 20 sekund namočite v vrelo vodo in nato takoj v mrzlo vodo. Listi bi morali tako ostati živahni in rdeči še nekaj tednov. Postavite jih v vazo skupaj z drugimi rožami.

Dekoracije iz božične zvezde

Čeprav je božična zvezda čudovita dekoracija že sama po sebi, jo lahko uporabimo tudi za druge praznične dekoracije. Božične zvezde so lahko čudovite v cvetni kiti, ki jo ovijemo okoli stopnišča, prav tako lahko cvetove božične zvezde uporabimo kot okraske na božičnem drevescu, in sicer jih ugnezdimo med veje. Podobno jih lahko umestimo v adventni venček ali pa božično zvezdo postavimo na sredo mize pri božični večerji.

Božična zvezda je čudovita dekoracija na praznično obloženi mizi. (Foto: IG @thechristmasstar)
Božična zvezda je čudovita dekoracija na praznično obloženi mizi. (Foto: IG @thechristmasstar)

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
12 montažnih hiš, za katere si boš želel, da bi jih lahko TAKOJ kupil