Najbolj srečni ljudje živijo v Skandinaviji.
Utrip mesta · destinacija

Vas zanima, kje danes živijo najbolj srečni ljudje? Katera je najsrečnejša država na svetu? Kje bo iskanje sreče in osebnega zadovoljstva obrodilo največ sadov? Če gre verjeti poročilu World Happiness Report izdanim pod okriljem Združenih narodov (ZN), se morate preseliti v severno Evropo, kam točno pa v nadaljevanju.

Najsrečnejša država na svetu je Danska, v samem vrhu pa so se znašle tudi preostale skandinavske države. A kaj sploh pomeni najsrečnejša država na svetu? Je to tista, kjer imajo prebivalci najvišje plače?

PREBERITE ŠE: 20. marec – mednarodni dan sreče

Z mednarodnim dnevom sreče, ki smo ga obeležili 20. marca, ZN v svet pošiljajo sporočilo, da ekonomski kazalci (BDP, ipd.) niso edini relevatni kazalci blaginje v državi. V ospredje se vse bolj prebija sreča, ta univerzalna želja in cilj, ki pa je precej bolj kompleksna kot goli ekonomski podatki. Sreča je namreč ”mineštra” iz BDP-ja, sistema socialne podpore v državi, radodarnosti, svobode izbire, odpornosti na korupcijo,… Zadnje poročilo World Happiness Report je države glede na stopnjo sreče razporedil takole:

10. Avstralija

Dovolj je če omenimo Veliki koralni greben, ki se razteza na več kot 344 tisočih kilometrih in velja za največji tovrstni ekosistem na svetu. Na svojem seznamu pa ne smete izpustiti tudi največjega budističnega templja v južni polobli Nan Tien, kar v kitajščini pomeni raj na jugu.

9. Islandija

Nihče ne bi smel zapustiti Islandije brez, ne da bi obiskal termalnega centra Blue Lagoon, ki je za Islandijo to, kar je za Slovenijo Blejski otok. Sicer pa ne smete spustiti tudi ledenika na vrhu še aktivnega vulkana (pa brez skrbi, nazadnje je bruhal 1900 let nazaj) v nacionalnem parku Snæfellsjökull.

8. Avstrija

Naša severna soseda bo pobožala predvsem vaša ušesa (koncertna dvorana Musikverein)
in brbončice (Sacher torta, dunajski zrezek,…), seveda pa je seznam stvari, ki vas lahko osrečijo še precej daljši.

7. Finska

Severni sij kakopak ne sme manjkati, kakopak pa ne smete spustiti niti obiska božičkove vasi, ki je k sreči odprta čez celo leto. Lahko pa si privoščite tudi nočitev v igluju.

6. Kanada

Zaščita narodnega parka Banff je bila ena najbolj modrih odločitev in je definitivno vreden vašega obiska. Preverite pa tudi Skoki Lodge, prvo komercialno smučarsko kočo v deželi javorja.

5. Švedska

Srednjeveška preteklost je vtisnila velik pečat švedski prestolnici Stockholm, Gamla Stan pa velja za največje in najbolj ohranjeno srednjeveško mestno središče v Evropi. Ko potujete si privoščite fiko, kar v švedski kulturi pomeni čas za kavo (lahko pijete tudi kaj drugega). A nikar sami, ker to Švedi počno le v družbi.

4. Nizozemska

Nizozemski tulipani, njihove najbolj znamenite rože, so se v botaničnem vrtu Keukenhof že začeli vzpenjati proti nebu (vrt se je odprl 20. marca in ga bo mogoče obiskati do 18. maja).

3. Švica

Švica s svojo bujno naravo ponuja nekaj za vsakogar, saj je raj za tiste, ki ljubijo zimo, poletje in vse vmes. Pohvalijo se lahko z vasjo brez avtomobilov- Appenzell, kjer živi okoli 7000 tisoč ljudi.

2. Norveška

Norveška prestolnica Oslo je raj za gurmane, saj so leta 2014 kar štiri restavracije prejele znamenito Michelinovo zvezdico. Po eno so prvič zaslužile Ylajali, Statholdergaarden in Fauna, dve pa je obdržal Maeemo.

1. Danska

Danski je pripadel naziv najsrečnejše države na svetu in če želite izkusiti del te sreče, predlagamo obisk Tivolija, a ne tega pri nas, pač pa Tivoli vrtov v danski prestolnici Kopenhagen.

Kje je Slovenija na lestvici sreče?

Na 44. mestu izmed 156 držav, v sendviču med Japonsko (43.) in Italijo (45.). Kaj pa ostale naše sosede? Avstrija je kot rečeno na visokem 8. mestu, Hrvaška na 58. in Madžarska na 110.

Razpoložljivi mesečni dohodek prebivalstva po državah. Kakšen je mesečni dohodek prebivalstva po svetu? (infografika) prater Kam na enodnevni izlet z otroki? Zemljevidi in preglednice, ki šokirajo. Zemljevidi in preglednice, ki vas bodo šokirale iStock_000001986775_Medium Kam na enodnevni izlet v hribe? ·