vivo_banner_nexys_bg_x2.1528803387
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

V zadnjem času se je pojavilo veliko telefonov kitajskih blagovnih znamk, ki uspešno konkurirajo gigantom iz preostalih delov sveta. Inovativni proizvajalci si prav gotovo zaslužijo več pozornosti, kot so je imeli doslej.

Glavni vzrok, zakaj v evropskih državah najboljši kitajski pametni telefoni niso prepoznavni, se skriva v dostopnosti naprav. Slednje namreč večinoma niso na voljo na evropskem trgu. Pričakujemo lahko, da se bo to kmalu spremenilo, za zdaj pa nam preostane le, da občudujemo delo proizvajalcev iz največje države vzhodne Azije. Za vas smo zbrali 8 kitajskih pametnih telefonov, ki so trenutno najbolj vroči.

Vivo Nex

Vivo je naznanil novi pametni telefon Nex, ki že na prvi pogled prepriča z zaslonom brez okvirja. Hkrati telefon nima zareze, še posebej edinstven pa je zavoljo selfie kamere, ki ob uporabi pokuka iz ohišja telefona. Pohvali se lahko tudi z vgrajenim senzorjem za prepoznavanje prstnih odtisov. 6,6-palčni OLED-zaslon vsebine prikazuje v ločljivosti 1080p. Zadnja kamera je sestavljena iz dveh senzorjev z ločljivostjo 12 oziroma 5 MP, medtem ko sprednja kamera posnetke ustvarja pri ločljivosti 8 MP. Telefon sicer poganja procesor Snapdragon 845.

Oppo Find X

Pametni telefon Oppo Find X se ponaša s 6,4-palčnim 1080p OLED-zaslonom, ki pokriva kar 93,8 % površine sprednje strani. Namesto zareze se na vrhu naprave nahajata sprednja kamera z ločljivostjo 25 MP in 3D optični bralnik za prepoznavanje obraza, ki pa iz ohišja pokukata šele ob vklopu telefona ali aplikacije za kamero. Na zadnji strani najdemo dvojno kamero (16 + 20 MP). Oppo Find X, ki ga poganja procesor Snapdragon 845, je prvi telefon kitajskega podjetja, ki bo na voljo v Evropi in Severni Ameriki.

XIAOMI MI MIX 2S

Xiaomijeva nova naprava, ki nima zareze, vsebine prikazuje na 6-palčnem LCD-zaslonu. Že na prvi pogled je moč opaziti, da se sprednja kamera z ločljivostjo 5 MP nahaja pod zaslonom, kar je nekoliko nenavadno. Na zadnji strani telefona sta dvojna kamera z ločljivostjo 12 MP in senzor za prepoznavanje prstnih odtisov. Sestavni del modela Mi Mix 2S je prav tako procesor Snapdragon 845. Proizvajalci želijo kupce prepričati tudi s funkcijo brezžičnega polnjenja.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro prepričuje s 6,1-palčnim zaslonom Huawei FullView, ki se elegantno zlije z zaobljenimi robovi in tako pričara izjemno razmerje med površino zaslona in površino prednjega dela. S pomočjo procesorja Kirin 970 in vmesnika EMUI 8.1, ki je osnovan na sistemu Android 8.1, telefon z vrhunsko zmogljivostjo pričara gladko uporabniško izkušnjo. Trojno Leicino kamero na P20 Pro sestavljajo tipala z ločljivostmi 40, 20 oziroma 8 MP. Na sprednji strani je selfie kamera z ločljivostjo 24 MP. Huawei P20 Pro je na voljo tudi v Sloveniji. Zanj je treba odšteti 869,99 evra.

Meizu 15

Podjetje Meizu je bilo ustanovljeno leta 2003, v zadnjih letih pa na račun novih gigantov, kot sta Oppo in Xiaomi, izgublja prepoznavnost. Telefon Meizu 15 navdušuje zlasti z zanimivim dizajnom. Kamera, ki jo ob senzorju za prepoznavanje prstnih odtisov najdemo na zadnji strani telefona, je sestavljena iz dveh senzorjev. Prvi snema pri ločljivosti 12 MP, drugi pa, kakor tudi sprednja kamera, pri 20 MP. Delovanje naprave s 5,5-palčnim OLED-zaslonom omogoča procesor Snapdragon 660.

VIVO X21

Vivov X21 ni tako vpadljiv kot Nex. Kljub temu pa ga lahko označimo za prvega paradnega konja katerekoli blagovne znamke, ki vključuje senzor za prepoznavanje prstnih odtisov, vgrajen v zaslon telefona. Diagonala OLED-zaslona je 6,3 palca. Kameri lahko uvrstimo v srednji razred. Zadnja vsebuje senzorja z ločljivostjo 12 oziroma 5 MP, medtem ko sprednja selfieje ustvarja pri ločljivosti 12 MP. Telefon s procesorjem Snapdragon 660 je sicer mogoče polniti s priključkom Micro USB.

OPPO R15 PRO

Oppo R15 Pro je videti kot mešanica med telefonoma Vivo X21 in OnePlus 6. V primerjavi s prvim ne ponuja senzorja za prepoznavanje prstnih odtisov, vgrajenega v zaslon, OnePlus 6 pa posnema z zmogljivo glavno kamero (16 + 20 MP) in načinom hitrega polnjenja. Sprednja kamera snema pri ločljivosti 20 MP. Telefon poganja procesor Snapdragon 660, ki je prav tako del modela X21. K hitrejšemu polnjenju prispeva tehnologija VOOC, ki so jo razvili pri podjetju Oppo.

XIAOMI MI 8

Xiaomi Mi 8 je prvi telefon te blagovne znamke, ki ima zarezo. Naprava vsebino prikazuje na 6,2-palčnem OLED-zaslonu. Sprednja kamera selfieje ustvarja pri ločljivosti 20 MP. Ohišje telefona je aluminijasto, medtem ko je zadnja stran, na kateri najdemo tudi dvojno kamero z ločljivostjo 12 MP, izdelana iz ukrivljenega stekla. Mi 8 vsebuje procesor Snapdragon 845, ponaša pa se tudi z dvofrekvenčnim GPS-sprejemnikom, ki poskrbi za izjemno natančne podatke o lokaciji. Xiaomi je predstavil tudi različici Mi 8 Explorer Edition in Mi 8 SE.

DgFJ0LMXcAEhK-o Pametni telefon Oppo Find X ima skrito kamero, ki jo vidimo šele, ko jo želimo uporabiti Vivo Nex Vivo s pametnim telefonom Nex, ki nima okvirja in zareze Pametni telefon Minima Minima: pametni telefon, ki upošteva načelo ‘manj je več’ BlackBerry Key2 BlackBerry Key2 vztraja pri fizični tipkovnici, a dodaja dvojno kamero · · · ·