racer-cleansky2-pressrelease-200617-02
Utrip mesta · mobilno

Če še niste vedeli, pri Airbusu izdelujejo tudi helikopterje. Na letošnjem pariškem Air showu so predstavili zasnovo za aerodinamiko najhitrejšega helikopterja, ki nastaja pod okriljem evropskega raziskovalnega programa Clear Sky 2. V letu 2019 nameravajo zaključiti še z zadnjimi podrobnostmi, leto pozneje pa naj bi najhitrejši helikopter na svetu Airbus Racer že poletel.

Racer, kot so ga poimenovali, bo letel s hitrostjo 400 km/h in bo stroškovno najučinkovitejši helikopter do zdaj. To naj bi snovalci dosegli prav z izjemno aerodinamiko, ki jo bo omogočala inovativna oblika box-wing. Helikopter bo opremljen z dvema stranskima in enim glavnim motorjem RTM 322. Da bi dosegli kar se da nizko porabo goriva, bodo preizkusili tudi delovanje načina letenja eco mode, ki naj bi med letom ugasnil enega od motorjev. Kovinski kompoziti v ogrodju in novi električni visokonapetostni generator pa bodo poskrbeli za manjšo težo tega zrakoplova.

PREBERITE ŠE: ELEKTRIČNI HELIKOPTER: NA TESTIRANJE V DUBAJ

Racer je koncept prihodnosti za zračni transport, saj bodo potrebe po tovrstnih storitvah naraščale, hitrost in stroškovna učinkovitost pa bosta ključni za dobre rezultate.

Galerija slik: helikopter Airbus Racer

Airbus RacerOdpri galerijo
Torqeedo električni gliserji Torqeedo: električni gliserji z BMW DNK-jem Maserati Genesi Avtomobil, ki ga Maserati preprosto mora narediti Trondheim Trawler Trondheim Trawler: nenavadna jahta za prave moške Porsche 911 GT2 RS Porsche 911 GT2 RS: najbolj vroč Porsche na sceni · ·