huawei-liam-11
V zraku · tehnologija

Starši smo zaskrbljeni, ko gledamo svoje otroke, kako preživljajo prosti čas z igranjem na tablicah, telefonih in ostalih napravah. Večina od nas se absolutno zaveda, da je gibanje, igranje na svežem zraku ali branje knjig bistveno boljše za razvoj otroka, vendar si tu in tam pomagamo z zaslonskimi napravami, ko je treba otroka zamotiti ali ko smo zasedeni z nečim drugim.

Nekateri strokovnjaki zagovarjajo stališče, da majhni otroci nikakor ne smejo biti izpostavljeni zaslonom, medtem ko drugi verjamejo, da zasloni sami po sebi niso težava, v kolikor je njihov čas uporabe omejen in uravnotežen z ostalimi aktivnostmi.

Starše pogosto skrbi, da zasloni ovirajo razvoj na področjih, kot so socialne in komunikacijske spretnosti. Ker pa so se naprave in tehnologija razvijale in postale bolj intuitivne in ustvarjalne, so se s tem za otroke odprle možnosti razvoja na tistih področjih, kjer so bile njihove sposobnosti omejene.

Spodbujanje otrokove komunikacije s tehnologijo

Majhni otroci še ne komunicirajo z branjem in pisanjem, vendar so polni idej, ki jih želijo izraziti. To je lahko zares frustrirajoča stopnja, toda z uporabo tehnologije na pravi način jim lahko pomagamo, da svoje ideje presežejo. To velja zlasti za otroke s težavami pri komunikaciji.

Tehnologija, kot je videoklic na tabličnem računalniku ali telefonu, lahko podpira družabno interakcijo in komunikacijske spretnosti, saj lahko otrokom prikažejo stvari, o katerih želijo govoriti, ali družinam in prijateljem opisati vidike vsakdanjega življenja. S tem se učijo, da se obračajo, upoštevajo partnerja pogovora in razložijo stvari na način, ki je razumljiv za nekoga, ki ni na istem mestu.

Kako otroka učiti s tehnologijo

Skoraj vsaka igra, aplikacija ali spletna stran lahko otrokom nudi pozitivno učno priložnost, če razmišljate, kako podpreti njihovo igro.

Biti zraven je ključno

Učinkovita vodena interakcija je iskanje načinov za podporo otrokovega igranja in učenja s tehnologijo. Vodena interakcija pogosto pride naravno: kazanje zanimanja, postavljanje vprašanj, dajanje predlogov, spodbujanje, hvaljenje dosežkov, samo biti v bližini in v pomoč otrokom pri soočanju s svojimi frustracijami. Vse to lahko gradi samozavest in podpira otrokovo igro in učenje.

Pretvarjanje navidezne zabave v veščine iz resničnega sveta

Vodena interakcija vključuje tudi razširjeno učenje otrok poleg zaslona. Če na primer virtualna igra vključuje razvrstitev predmetov v različne kategorije, lahko spremljate igro v realnem svetu, v kateri vaš otrok pomaga razvrstiti perilo. S tem ste mu pomagali, da tisto, kar je doživel na zaslonu, poveže v vsakdanje življenje.

Vključevanje otrok v vaša spletna opravila

Otroka vključite v vsakdanje naloge, kot so spletno nakupovanje, preverjanje vremena ali iskanje smeri. S tem mu dajete občutek, za kakšen namen se tehnologija lahko uporablja. Te vsakodnevne naloge so lahko tudi dobra priložnost za pogovor z otrokom o širšem svetu in za razvijanje splošnega znanja, na primer o tem, katera so njegova najljubša živila in zakaj, od kod prihaja hrana v trgovinah itd.

Kako najti dobre aplikacije za otroke?

Aplikacije, igre in spletne strani, ki se promovirajo kot “izobraževalne”, niso vedno najboljše za podporo učenju. Dejstvo, da so interaktivne, ne pomeni nujno, da so veliko boljše od “zastarelih” delovnih zvezkov s pravimi in napačnimi odgovori. Otroci lahko nekaj časa uživajo v teh aplikacijah, vendar jim hitro postanejo dolgočasne, kar pa ni najbolj privlačen način učenja.

Do brezplačnih aplikacij bodite previdni. Nekatere bodo vašega otroka izpostavile oglasom. Druge so ustvarjene na način, da pritegnejo otroka k igri in nato zahtevajo plačilo, če želi otrok nadaljevati igro. To lahko povzroči frustracije, saj majhni otroci ne razumejo, zakaj ne morejo nadaljevati igre.

Izbira aplikacije zahteva prav tako pozornost kot katerakoli druga stvar, ki jo kupimo otroku. Ne zanašajte se samo na oceno zvezdic, ampak preberite mnenja uporabnikov in preverite pravilnik o zasebnosti, če ste zaskrbljeni zaradi osebnih podatkov, ki jih morda zbira aplikacija. Če želite, da vaš otrok uživa v učenju, razvije radovednost in kreativno razmišlja o stvareh, potem mu ponudite vrsto iger in aplikacij.

HUAWEI MediaPad M5 lite je popolnoma zasnovan za zaščito vida vašega otroka, nudi izboljšan način za udobno oko, ki učinkovito zmanjša škodljivo modro svetlobo in zagotavlja pametne opomnike, ko je na primer naprava preblizu obrazu vašega otroka, ga opozori, da se premakne malo bolj stran od zaslona, ali ko na primer vaš otrok bere v ležečem položaju, mu tablica predlaga spremembo drže telesa.


ezgif.com-webp-to-jpg (13) Omejena kolekcija ure, s katero NASA obeležuje 60 let raziskovanja vesolja cell-phone-connection-contact-6111 Facebook uvaja novo funkcijo, ki vam bo “rešila življenje” IRL: očala, ki blokirajo oglase IRL: očala, ki blokirajo oglase Huawei Mediapad M5 lite_-4 Veš, kako Slovenci uporabljamo tablice?! ·