Phone charging with energy bank. Depth of field on Power bank
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Te muči vprašanje kako varčevati z baterijo? Si lastnik pametnega telefona z operacijskim sistemom Android? Čeprav večina za (pre)hitro izpraznjeno baterijo s prstom pokaže na pametni telefon, pa je ta v velikih primerih le grešni kozel. Ključna je namreč uporaba mobilnika, kjer pa veliko vlogo odigrajo operacijski sistemi. Za posebej požrešnega se je izkazal Android, ki baterijo včasih po nepotrebnem napreza. A obstajajo rešitve za Android, ki ohranjajo pametni telefon na visokih obratih, obenem pa baterijo vseskozi ne držijo v anaerobni coni.

Čeprav je en delovni dan realnost, pa lahko od vašega Android-a upravičeno pričakujete več. Obstaja namreč kar nekaj nastavitev, s pomočjo katerih bo baterija bolj štedila z močmi. Velika večina npr. ne ve, da ima glavnina aplikacij prednastavljeno, da se avtomatsko osvežujejo (procesor se tako periodično zbuja). Potem je tu vedno izčrpljujoči veliki zaslon in “nabildan” procesor.

PREBERITE ŠE: Kako pravilno skrbeti za baterijo pametnega telefona

Z nekaj nastavitvami za Android, ki pa ne ožijo širine pametnega telefona, je možno avtonomijo baterije konkretno podaljšati. Ne obljubljamo čudežev, kakšno dodatno urico uporabe pa vam bomo z nasveti vendarle priskrbeli.

Android: Pregled porabe baterije za pametni telefon

Vzemite pametni telefon in pojdite na Androidu v izvidnico pod nastavitve> o telefonu> poraba baterije in preverite, koliko baterije porabljajo posamezni programi, opravila in aplikacije. Ustavite pa se tudi pod nastavitve> aplikacije> Running Services, kjer boste videli, kateri programi tečejo v ozadju (te ne uporabljate neposredno). Nekateri namreč meljejo tudi ko ste že mislili, da ste jih zaustavili. Tu jim lahko dokončno odstranite od ”korita”.

Android: Na pametnem telefonu preklopite na 2G

Večina Android-ov redno preklaplja med omrežjema GSM in 3G. A po tem ni nobene potrebe, če jasno skozi vaš pametni telefon ne teče hudournik podatkov, če ne opravljate videoklicev in mu ne nalagate vloge modema. Če se odpoveste 3G-ju, bo poraba baterije konkretno padla. Pojdite pod nastavitve> brezžična omrežja> mobilno omrežje in vključite samo GSM. S tem boste imeli še vedno dostop do wifi-ja.

Android: Izklopite wifi, Bluetooth in GPS

Teh brezžičnih povezav na operacijskem sistemu Andoid vsekakor ne uporabljamo neprestano in ker so pravi energijski požeruhi, jih je smiselno vključiti le, ko jih zares potrebujemo. Wifi npr. obremenjuje baterijo četudi telefon ni priključen na omrežje, saj je v nenehnem lovu nanj. To pa je zanjo precej bolj izčrpljujoče, kot če išče samo ”na ukaz”.

Android: Na pametnem telefonu prilagodite osvetlitev zaslona

Na operacijskem sistemu Android ima večina modelov osvetlitev ozadja prednastavljeno na zelo svetlo, da dokaže, da lahko obračuna tudi z močno sončno svetlobo. A bolj ko je ozadje osvetljeno, bolj energijsko potraten je zaslon (na vrhu med potratneži baterije). Zadevo lahko glede na svoje potrebe ukrojite pod nastavitve> zvok in zaslon> osvetlitev, kjer lahko izberete tudi opcijo samodejnega prilagajanja, katerega varčevalni učinek lahko podvojite z vklopljeno varčno uporabo. Za ”centl” več baterije pa vam bo ostalo še, če izklop zaslona nastavite na krajši čas.

Android: Pripomočki in vibriranje

Nekaj glavnih krivcev za krajšo avtonomijo pametnega telefona je tudi nekaj najbolj uporabnih funkcij. In ker zna biti izklapljanje in vklapljanje Bluetooth-a, wifi-ja in GPS-a ter prilagajanja osvetlitve ozadja zamudno, predlagamo, da si namestite widget (npr. Power Control Widget) in si zanje na namizju ustvarite priročne bližnjice. Izklopite pa lahko tudi vibriranje, ki velja za tihega a konkretnega porabnika.


minote.0 Mi Note – velikan med mobilni telefoni, ki napada Iphone 6 plus Spiral_2 Googlov projekt Ara: modularni pametni telefon gre v svet Samsung-Releases-Galaxy-A7-Smartphone-01 Samsung Galaxy A7 – ultra tanek pametni telefon in izjemno zmogljiv procesor Girl - iPhone 6 - Living-Room UHD iPhone: 9 načinov kako do več prostora na telefonu · · ·