Apple Lisa - zgodba o neuspehu, ki je zavrtela zgodovino
V zraku · tehnologija

Vedno prebiramo samo o uspehih največjih izumiteljev, poslovnežev, športnikov in drugih vplivnežev. Toda njihova pot k uspehu v veliki večini ni bila posuta z vrtnicami in nemalokrat so morali preskočiti marsikatero oviro in se učiti na svojih napakah. Oče Appla, Steve Jobs, ga je prav tako kar nekajkrat polomil. Eno od teh polomij bomo v letu 2018 celo lahko uporabljali.

Apple Lisa, eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, je leta 1983 ugledal luč sveta.

Bil je pravi prodajni polom, saj jim je uspelo prodati zgolj 10.000 primerkov, a vseeno je računalnik Lisa odigral izjemno pomembno zgodovinsko vlogo. Polom je namreč vodil v konflikt med takratnim direktorjem Appla Johnom Scullyjem in Stevom Jobsom, ki je bil ključen pri razvoju Lise in je naposled tudi zapustil Apple.

V 2018 boste Liso lahko preizkusili, saj jo bo Computer History Museum v obliki open sourcea pošilja med vas. Prejeli boste kodo, s katero boste Liso ‘odklenili’ in pokukali v Applovo zgodovino. V tistem času je operacijski sistem Lisa ponujal največ, imel je okna in ikone ter je omogočal urejanje dokumentov v mapah. Prav tako je zahteval uporabo računalniške miške. A kaj, ko je razvoj Lise Apple stal kar 150 milijonov dolarjev.

Se morda spomnite, kateri ameriški filmski igralec je nastopil v reklami za Liso?

CES_show_floor.0 Kaj lahko pričakujemo na sejmu elektronike CES 2018? ashim-d-silva-95244 Inovacije, ki bodo olajšale vaše potovanje z letalom Tehnologija. 5 stvari, za katere niste vedeli, da jih lahko kupite z bitcoini hands-woman-laptop-notebook Do 250 tisoč sledilcev na Facebooku v manj kot enem mesecu · ·