applepencil-story
V zraku · tehnologija · gadgeti

Applov veliki dogodek leta 2015, ki je v Kaliforniji potekal 9. septembra, je razkril njihovo najnovejšo serijo posodobitev strojne opreme, vključno z novima različicama iPhona 6 – iPhone 6s in večji iPhone 6s Plus – kot tudi z Apple Watch, uro, ki je nastala v sodelovanju z luksuzno modno znamko Hermès in krepi Applovo željo, da želijo svojo pametno uro prej pozicionirati kot luksuzni izdelek in ne kot pripomoček. Prav tako so razkrili večjo različico svojega tabličnega računalnika, imenovano iPad Pro, ki so ga opisali kot “najbolj sposoben in močan iPad, ki so ga kadarkoli ustvaril”. Edini povsem nov izdelek, ki ga med Applovimi tehnološkimi igračkami ne bomo našli že od zgodnjih devetdesetih, je digitalno pero Apple Pencil. To je narejeno za uporabo z večjim iPadom in namenjeno poklicnim umetnikom in oblikovalcem. Omogočilo bo novo natančnost pri risanju in pisanju na iPad, ki se bo odzval tako na različne oblike pritiska, kot tudi na različne kote.

Visoko odzivni senzorji vgrajeni v konici digitalnega peresa Apple Pencil bodo delovali z iPad Pro, ta pa bo zaznal pozicijo, moč ter nagib pisala. Z rahlimi pritiski bomo dobili tanke linije, z močnejšimi pa temnejše, močnejše linije. Signali, ki jih oddajata dve lokaciji v konici digitalnega pisala, izračunajo kot in usmeritev ter tako pomagajo ustvariti široke ali zasenčene linije. Tehnologija v zaslonu pa je zasnovana tako, da prepozna razliko med digitalnim pisalom in dotikom prstov, čeprav lahko pisalo zaradi svoje unikatne konice uporabljamo tudi hkrati s prsti.

Po besedah Jonathana Ive, bi naj bil Apple Pencil zasnovan tako, da daje njegov videz občutek domačnosti, s svojo tehnologijo pa deluje z najbolj naprednim zaslonom na dotik ter prinaša nekaj nenavadnega – natančnost, ki dejansko omogoča, da se dotaknemo vsake slikovne pike.

Zgornji del svinčnika vsebuje senzorje, ki prispevajo podatke nazaj v tablično napravo. Apple Pencil se napolni preko USB priključka in Lightning konektorja. Apple pisalo bo na voljo za preračunanih 87 evrov, združljivo pa bo izključno z najnovejšim tabličnim računalnikom iPad Pro.

Steve Jobs je leta 2007 jasno zavrnil potrebo po izdelavi digitalnega pisala – najprej jih je potrebno kupiti, nekam jih je potrebno odložiti in po možnosti jih še hitro izgubimo. Po njegovih besedah so tako edino pravo orodje naši prsti. Ob izidu četrtega operacijskega sistema za iPhone v letu 2010 je Jobs še dodal: “Če boste videli digitalno pisalo, so pogrnili na celi črti.”

PREBERITE ŠE: Apple Watch s podpisom modne hiše Hermès

Se torej zdaj Steve Jobs obrača v grobu?

Camera Restricta Camera Restricta: Nehajte delati istih posnetkov kot vsi ostali To-do ura ni pametna ura, je pa zato tablica. To-Do je ročna ura, ki ni ne časomer, ne pametna ura in v bistvu sploh ni ura. Kaj pa potem je? Naprava za merjenje hitrosti bejzbol žogice Scoutee Scoutee – slovenski merilec hitrosti žogice meri utrip trga na Kickstarterju Rawman 3000 Rawman 3000 je walkman za vinilke! ·