Če misliš, da je tvoje življenje bedno, si preberi to.
V zraku · buzz buzz

Kaj pravzaprav mislimo s tem, ko rečemo, da imamo neko izkušnjo? Izkušnje vendar ni moč imeti. Ko pristanemo na tleh pri skoku z letalom ali pa ko odpremo oči po prvem poljubu, je izkušnja že za nami. Hipotetično gledano, je trenutek minil in zgodovina je zgodovina. A vseeno te izkušnje oblikujejo naše nadaljnje odločitve in doživljanje.

Kako izkušnje oblikujejo naše nadaljnje odločitve in doživljanje? Ko nekaj doživimo, se ta doživetja zapišejo v naš spomin. Spomin seveda ni neposreden in objektiven posnetek preteklosti, temeveč reprezentacija, ki se spreminja tudi vsakič, ko si jo ponovno prikličemo v spomin ‒ glede na naše trenutno počutje, želje, pričakovanja in podobno.

Reprezentacije naših izkušenj pomembno vplivajo na to, kaj bomo v prihodnosti pričakovali od sebe, drugih in življenja, kaj si bomo upali in kaj ne, kaj bomo želeli in čemu se bomo izogibali. To je pač neizogiben sestavni del človeka

Preko učenja, ki poteka preko izkušenj, želimo predvideti možne rezultate alternativnih izbir v prihodnosti, se izogniti slabim in bolečim izkušnjam ter doživeti čim več prijetnih. Takšen mehanizem delovanja je neizogiben in v veliki meri popolnoma smiseln in funkcionalen. Vendar pa vsebuje tudi problem ‒ zapira nas v okvire lastnih predvidevanj, ki pa so lahko v veliki meri napačna.

Če smo imeli na primer slabe izkušnje s prvim partnerjem, lahko hitro generaliziramo, da nas bodo vsi partnerji prizadeli, se odločimo, da se romantike sploh ne gremo več in se tako zavarujemo pred srčno bolečino, s tem pa se tudi zapremo pred novo ljubeznijo in povezanostjo.

Kaj torej storiti? Vsekakor nihče med nami nas ni bog, ki bi lahko povsem pretental lastne možgane. Prav tako je nesmiselno popolnoma utišati lastno intuicijo in razlage sveta, saj nam lahko v veliki meri koristijo. Smiselno se je zavedati, da so naše napovedi prihodnosti in naše predstave velikokrat zgrešene in pod vplivom dobrih ali slabih preteklih izkušenj.

Po navadi enostavno ne moremo predvideti, kam nas bo določena izkušnja pripeljala. Optimalno je verjetno ohranjati dobro mero odprtosti in zavedanja, da nas lahko življenje na vsakem koraku preseneti, zraven pa dodati ščepec preudarne previdnosti. 


Ti absurdni primeri so dokaz, da boj med spoli obstaja. Ti absurdni primeri so dokaz, da boj med spoloma obstaja caroline-hernandez-374851-unsplash To so najlepša ženska imena grškega izvora Airbnb ti plača, da 3 mesece živiš v Italiji in ješ testenine. Airbnb ti plača, da 3 mesece živiš v Italiji in ješ testenine Tudi navadni ljudje lahko izboljšamo svoj videz in to dokazujejo te preobrazbe To je dokaz, kako dramatično lahko izboljšamo svoj videz ·