6
Utrip mesta · mobilno

Pravzaprav ni helikopter, ampak volokopter! K definiciji se vrnemo malo pozneje. Nemško podjetje Volocopter (E-Volo) bo namreč v letošnjem letu začelo testirati t. i. leteče taksije na dubajskem nebu. Očitno bo Dubaj postal mesto za testiranja vozil prihodnosti.

S testiranji bodo začeli v zadnjem četrtletju letošnjega leta, trajala pa naj bi kar 5 let. Lani so prvič na nebo poslali prototip Volokopterja VC200, na začetku 2017 pa so že predstavili svoj prvi model iz proizvodnje. Poimenovali so ga 2X. Največja razdalja, ki jo lahko opravi, je 27 km pri hitrosti 70 km/h. Sicer je najvišja hitrost letenja kar 100 km/h,  priporočajo pa letenje s 50 km/h, tako lahko čas leta traja 27 minut.

Ni pa nemško podjetje edino v podobnih dogovorih z mestnimi oblastmi Dubaja, saj so pred kratkim tudi kitajski Ehang in celo Uber začeli svoji zgodbi. Kot zanimivost, v Dubaju imajo načrt, da bi do leta 2030 kar četrtina vseh javnih transportov potekala po zraku. Bomo videli, kako se bodo dogodki odvijali. Je pa dejstvo, da se vse skupaj sliši precej vznemirljivo.

Aja, pa še to! Torej, volokopter je helikopter z 18 rotorji. Nismo pozabili.

Galerija slik: Volocopter VC200

Volocopter VC200Odpri galerijo
1000-500-citymagazine-cover The Load: multifunkcionalno električno tovorno kolo Soelcat 12: električni katamaran na sončno energijo Soelcat 12: Tesla na vodi Porsche Dark Knight 911 Turbo S Porsche ‘Dark Knight’, nova Batmanova igrača Poltovornjak Lotus Elise Kako bi bili videti poltovornjaki proizvajalcev luksuznih avtomobilov? · · · ·