bedd4799e74aae80be042a0bb177295b 2
Utrip mesta · arhitektura

Mali etno hotel Balatura se nahaja na severnem Jadranu, obdan z naravo in mirom pa je popolnoma oddaljen od vsakršnega hrupa velikih turističnih mest. Zaradi svojega mediteranskega šarma in chic interierja ga je The Times uvrstil med 20 najlepših butičnih hotelov na Balkanu.

Balatura ali baratula je tipičen del tradicionalne dalmatinske hiše. Gre za kamnito verando ali balkon, ki se nahaja ob vhodu v hišo in po kateri je dobil ime tudi mali butični hotel v mestecu Tribalj v dolini Vinodol na severnem Jadranu.
Etno hotel Balatura je s svojim delovanjem začel leta 2008, ko sta ga zakonca Gordan in Anne-Kathrin Godec s pomočjo zagrebškega arhitekta Anteja Matića ustvarila praktično iz ruševin. Hotel, ki se obdan z gričevjem, drevesi in vonjem po dišečih sredozemskih rastlinah, ki rastejo na njegovem vrtu, nahaja 6 km od jadranske obale, v svojem designerskem interierju in arhitekturi ohranja tradicionalne dalmatinske elemente. Kamniti zidovi in leseni elementi mu v kombinaciji z drobnimi detajli dajejo izgled idilične romantične hiše z veliko domačnosti.

PREBERITE ŠE: Kornati – čudovita navtična destinacija

Hotel ima 10 dvoposteljnih sob, vsaka izmed sob pa ima ime po eni izmed mediteranskih rastlin: sivka, materina dušica, rožmarin, limona, oliva… Že samo ime vas popelje v stil designersko opremljene notranjosti sobe, ki deluje kot popolna oaza miru, v kateri se lahko umaknete od vrveža vsakdanjika (a hitre duše, brez skrbi: vsaka soba ima tudi wifi povezavo in na steni plazma televizor, skrit za platnom umetniške slike).
Hotel, ki med poletjem tradicionalno gosti znane hrvaške literate, je med gosti s celega sveta resnično priljubljen, kar dokazuje tudi nedavna anketa britanskega časnika The Times, ki je hotel uvrstil med 20 najlepših butičnih hotelov na Balkanu.

Fotografije šarmantnega etno hotela Balatura si oglejte fotogaleriji

Odpri galerijo

Three-House-Gerardo-Ars-Arquitectura-4 Tres – hiša, katere fasada odraža otroško osebnost Foto: elucy.nl Lucy in the Sky: nizozemski hotel ponuja drugačno urbano turistično izkušnjo Plavalni bazen kar kliče k sprostitvi. Office off: pisarna, v kateri bi človek lahko živel Resort Kolpa. SoNo arhitekti, sinonim za sodobno slovensko arhitekturo