Mercedes-G-Class--Gunther-Holtorf-8
Utrip mesta · destinacija

Pravijo, da je zakon- tj. zakonska zveza- kot potovanje v majhnem čolnu na vesla, pravijo pa tudi, da je potovanje ”zakon”. Oboje sta na lastni koži izkusila Gunther Holtorf in njegova žena, ki sta 18-mesečno turo po Afriki podaljšala v 22 oz. 26-letno potovanje z avtomobilom (t.i. ”road trip”) po 177 državah. Za sabo sta imela resnično veliko kilometrine, tudi tiste nemetaforične.

Na njunem potovanju po svetu je Guntherja Holtorferja in ženo Christine spremljal terenec Otto, Mercedes G, letnik 1988, ki je bil ob štartu leta 1989 torej še ”dojenček”. Svojo avanturo sta ovekovečila z Leicinim fotoaparatom, potovanja pa ni presekala niti smrt Christine leta 2010. Gunther je odkrivanje nadaljeval do letos, ko je, star 76 let, le prispel domov v Berlin. Čeprav sta videla več kot 99% ljudi na tem svetu, pa Gunther pravi, da “več ko potuješ, bolj se zavedaš, kako malo si videl”.

Četrtino 885 tisoč kilometrov dolge poti je prevozil po neasfaltiranih cestah, med drugim sta z ženo postal prva Zahodnjaka, ki sta se peljala skozi Severno Korejo. Nikoli nista bila oropana in nikoli nista plačala podkupnine, čeravno sta šla tudi skozi Sudan, Irak in Afganistan v času vojne.

PREBERITE ŠE: Zakaj bi moral vsak vsaj enkrat v življenju potovati sam

In medtem ko sta napredovala po cestah, je v razvoju napredovala tehnologija, a par se ji ni vdal, kot tudi ne sponzorjem, ki so želeli polepiti Otta. Spala sta v začasnih bivališčih, saj Gunther ni bil oboževalec hotelov, prav tako sta bila sama svoja kuharja. Ko mu omenijo, da je največji svetovni popotnik, zgolj zamahne z roko, češ, pa ne jaz. Kaj pa vi pravite? No, preden podate dokočno sodbo, si poglejte še živopisan fotopotopis.

Odpri galerijo

Zabava Riga – mesto, ki je svetlo tudi pozimi #2 iStock_000037683396_Medium Zakaj bi moral vsak vsaj enkrat v življenju potovati sam new 8 fantastičnih avtobusnih postaj bp15 Pariški Eifflov stolp bogatejši za steklena tla ·