FlorentijnHofman1
V zraku · buzz buzz

Če boste do konca septembra slučajno kaj v Londonu in boste ob sprehodu po bregu Temze v reki zagledali gromozanskega nilskega konja, ne skrbite: niste nori. HippoThames je povsem nenevarna lesena umetniška instalacija Nizozemca Florentijna Hofmana.

Dobrih 21 metrov velik lesen nilski konj v reki Temzi v Londonu se nahaja na južnem bregu reke v predelu Nine Elms centralnega Londona. Seveda nihče ne zgradi velikega nilskega konja brez razloga – tam je, ker se skozi cel mesec september v Londonu odvija nov festival Totally Thames, v okviru katerega se bodo ob bregu reke zvrstili številni glasbeni, kulturni in drugi dogodki.

Nizozemski umetnik Florentijn Hofman je tako v okviru festivala na staro manjšo ladjo postavil zabavnega nilskega konja, ki zaradi tega deluje, kot da plava na gladini reke. Njegova inspiracija so bili (kako nepričakovano) nilski konji – toda tisti resnični, ki so v prazgodovini resnično plavali v londonski reki.

PREBERITE ŠE: Ko se mestne klopice po Londonu spremenijo v knjige

Nilski konj z imenom HippoThames je popolnoma v stilu tega umetnika, ki rad preseneča z gromozanskimi živalmi na povsem vsakdanjih lokacijah. Tako je v Hong Kongu na reki že plavala gromozanska gumijasta račka, v ruskem parku se je sončil lesen zajec, na ozkih francoskih ulicah pa sta se plazila polža iz plastičnih vrečk neverjetnih dimenzij. Vse njegove umetnine pa imajo isti namen: presenetiti ljudi, jih iztrgati iz njihove vsakodnevne rutine in biti predmet pogovora med njimi.

HippoThames bo v Temzi plaval do 28. septembra, v kratkem spodnjem videoposnetku pa si oglejte, kako je nastal.

Več fotografij gromozanskega nilskega konja, ki plava v Temzi, si oglejte v naši galeriji.

Odpri galerijo

Oscar Wilde Pivske navade znanih svetovnih pisateljev cover Pariz vs. New York: obračun med mestoma Businesspeople Running Towards Finish Line Infografika: Kako zgleda tipičen dan uspešnega poslovneža? Prvega ne pozabiš nikoli... skoka v morje. Posnetek najsrečnejšega psa ujetega z GoPro kamero