Soundimals: How to Sneeze in Japanese
V zraku · buzz buzz

Umetnik James Champan, mojster prikupnih ilustracij, ki prikazujejo kako besede in čustva zvenijo v različnih jezikih, bo na to temo izdal ilustriran vodič po mednarodni onomatopoiji ”How To Sneeze in Japanese” (”Kako kihniti po japonsko”). Knjiga bo skušala iti po poti uspeha njegovega prvenca Soundimals, Champan pa je zagonska sredstva zanjo zbral s kampanjo na Kickstarterju. Ka-ching!

Svet je poln zvokov. V vsakem jeziku pa obstajaj tudi polno besed, ki opisujejo te zvoke (temu strokovno rečemo onomatopoija). Zvoki sami se sicer ne razlikujejo, saj se ameriški petelin ne oglaša drugače kot slovenski, pa vendar Američani pravijo, da se oglaša s ”cock-a-doodle-doo”, medtem ko Slovenci pravi, da se oglaša s ‘kikiriki’. In medtem ko Nemci menijo, da se pes oglaša z ”waf”, mi slišimo ‘hov’. To pa sta samo dva primera kako po svetu zvoke zapisujemo drugače. Če bi bili radi ”poliglot” onomatopoije, potem je knjiga/učbenik ”How To Sneeze in Japanese” kot nalašč za vas.

PREBERITE ŠE: Šaljiv vodič o tem, kako posneti film v 32 korakih?

Knjiga ”How To Sneeze in Japanese” vsebuje 24 različnih zvokov- med njimi poljubljanja, jokanja, kašljanja in kihanja- v več kot 35 jezikih kot so francoščina, nemščina, italijanščina, korejščina, španščina, japonščina, slovaščina, poljščina in drugi. Na Kickstarterju je na voljo za (preračunanih) 13 evrov, z nekaj dodatki in avtogramom avtorja pa je vaša za 27 dolarjev.

#ThinnerBeauty - bizarna kampanja, ki temelji na debeli laži, da je vitkost edina oblika lepote. #ThinnerBeauty: ”hujšanje” s Photoshopom kot oblika motivacije za bolj zdravo življenje Plače učiteljev po svetu Kakšne so učiteljske plače po svetu in kako dobro so v primerjavi z njimi plačani slovenski učitelji? cover-girl-smart 8 znakov, da ste nadpovprečno pametni Znani politiki kot filmski igralci Kaj, če bi bili Obama, Putin in Merklova znani filmski igralci?