camera-lens-18211 2
V zraku · tehnologija

Nikoli se ne ve, kdaj se nam pred očmi pojavi popoln kader. Ponavadi se tukaj zmeraj zalomi – preden poiščemo telefon, odklenemo zaslon ali preden izvlečemo fotoaparat ter čakamo na sprožilec, da se odpre je vsega konec. Japonski znanstveniki nam obljubljajo, da nas čaka nov fotoaparat, ki nikoli ne bo zamudil niti enega magičnega trenutka.

Ekipa iz univerze Keio in University of Tokyo je razvila fotoaparat, ki uporablja tako imenovano STAMP tehniko – Sequentially Timed All-Optical Mapping Photography, ki je dosegla stopnjo neverjetnih 4,4 trilijonov sličic na sekundo, kar ta fotoaparat gotovo zavihti na prvo mesto najhitrejših na svetu.

Odkritja, ki jih je objavila revija Nature Photonics kažejo, da uporabljena tehnika temelji na femto fotografiji (1 bilijon sličic na sekundo) v gibanju, ki preslika gibanje objekta skozi čas v “eksplozivnem toku” in tako prikaže objekt v različnih prostorskih profilih. Posnetki so izredno visoke resolucije za to vrsto kamere – 450 x 450 pikslov, kar je približno enako velikosti normalne slike na internetni strani.

PREBERITE ŠE:  Fotoaparat skozi čas

Njihov naslednji cilj je zamanjšati velikost fotoaparata – trenutno namreč zaseda kar kvadratni meter površine – ter izboljšati ločljivost. Upajo tudi, da bo fotoaparat uporaben za študije kemijskih reakcij, toplotnih prevodnikov ter v razne medicinske namene – najbrž njegovo poslanstvo ne bo le dokumentacija mačka, ki skuša preskočiti oviro.

Ne pustite trgovinam samevati. 5 najbolj dobičkonosnih aplikacij new-iphones Ste vedeli, da zna vaš iPhone tudi teh 14 stvari? Browser-Test-Internet-Explorer-Chrome-Firefox-1024x576-f0ec6524b7ded31a Internet Explorer, Firefox ali Google Chrome: kateri je najbolj požrešen spletni brskalnik za baterijo prenosnika? cover2 We-Watt: kolesarska miza, ki omogoča da delate, kolesarite in polnite telefon