tired student girl with glasses sleeping on books in library
V zraku · buzz buzz

Učenje med spanjem zveni prej znanstvena fantastika kot realnost, toda rezultati številnih znanstvenih raziskav so pokazali, da se med spanjem lahko naučimo številnih veščin, ali pa jih vsaj dobro utrdimo. Predstavljamo vam stvari, ki se ji lahko naučimo, medtem ko spimo in katere so stvari, ki resnično pripomorejo k kvalitetnemu učenju.

Med spanjem se lahko naučimo tujih besed.

To je dokazal eksperiment, v katerem so skupino Nemcev učili nizozemščine. Polovici skupine so besede, ki so se jih učili tekom dneva, ponoči predvajali med spanjem (brez njihove vednosti), drugo polovico pa so pustili spati brez ‘’motenj’’. Prva skupina se je na kasnejših testih prepoznavanja in prevajanja besed odrezala bistveno boljše od druge, da pa ne gre le za slučajno bolj inteligentne ljudi je pokazalo dejstvo, da so bolje prepoznavali le tiste besede, ki so jim jih predvajali. Da je res pomagalo spanje in ne kaj drugega, je potrdila tudi testna skupina, ki so ji nove tuje besede predvajali medtem ko so hodili in so se v kasnejšem prepoznavanju besed odrezali veliko slabše od tistih, ki so spali. Kako je to možno? Na poenostavljen način naj bi šlo za to, da naši možgani pretvarjajo kratkoročne spomine v dolgoročne takrat, kadar je naša možganska aktivnost med spanjem upočasnjena. Skupina, ki so ji predvajali besede med spanjem, je imela med psanjem večkrat upočasnjeno možgansko aktivnost, kot druge skupine.

Med spanjem lahko prikličemo specifične informacije.

Naši možgani na tisoče vsakodnevnih informacij klasificirajo kot pomembne ali kot nepomembne. Vendar pa lahko s pomočjo spanja preprečimo, da bi določene nepomembne informacije ušle v pozabo tako, da med spanjem poslušamo zvoke, ki so povezani s spominom. To je dokazal nedavni eksperiment, nekoliko starejši eksperiment pa je pokazal, da naj bi spomine lahko okrepili in priklicali tudi tako, da med spanjem vonjamo tiste vonje, ki so v povezavi z določenim spominom.

PREBERITE ŠE: Kaj o vas pove položaj, v katerem spite

Med spanjem lahko izboljšamo svoje glasbene sposobnosti.

To je dokazal eksperiment, v katerem so skupino udeležencev učili igranja na kitaro s pomočjo podobnih tehnik, kot to lahko počnemo v igri Guitar Hero. Zatem so prvemu delu skupine melodijo predvajali med spanjem, drugi del skupine pa so pustili nemoteno spati. Po spanju je prva skupina (čeprav niso vedeli, da so jim predvajali melodijo med spanjem in niso bili nič bolj vešči igranja kot druga skupina) melodijo obvaladala veliko bolje kot druga.

Katerokoli stvar ali veščino bomo obvladali veliko bolje, če bomo takoj po učenju odšli spat.

To je dokazal eksperiment s skupino miši, ki so jih natrenirali voziti vrteče kolo naprej, nazaj in na druge načine. Pri tem so z obarvanjem s pomočjo fluroscentnih proteinov v njihovih možganih opazovali rast dendritov oz. možganskih celic. Pri miših, ki so jim dovolili zaspati takoj po treningu, so dendriti rastli veliko hitreje, medtem ko so miši, ki so morale ostati budne še najmanj osem ur po treningu, tvorile veliko manj možganskih povezav. Kadarkoli se učimo novih stvari, namreč pri tem možgane treniramo v tvorjenju novih in močnejših možganskih povezav.

111014_EpicRapBattleFeat-970x545 Epic Rap Battles of History: obračun med Ghostbustersi in Mythbustersi 2I8A9286 3 Drone Boning: prvi erotičen film posnet z dronom HappyDays-1024x682 Ko mamica Susan Copich pokaže svojo mračno stran jezik 7 zvijač, s katerimi se boste lažje in hitreje naučili tujega jezika ·