smoking-cigarette-movies-tobacco-pulp-fiction
Utrip mesta · zdravje & lepota

Največkrat začnemo kaditi v najstniških letih, ker nas tako vrstniki lažje sprejmejo. Pri tem pa se ne zavedamo posledic, ki jih kajenje prinaša. Danes so nevarnosti kajenja splošno znane. Vsaj polovico tistih, ki kadijo vse življenje, čaka hitrejša smrt zaradi posledic kajenja. Morda tudi vi razmišljate o prenehanju? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako vam bo šlo lažje.

Nekateri ljudje so sposobni prenehati kaditi sami od sebe, raziskave pa kažejo, da je prenehanje kajenja lažje in hitrejše, če se ga lotimo v okviru različnih programov. Po raziskavah kar 70 % kadilcev poskuša prenehati samih, pri čemer jih 90 % spet začne kaditi. Zbrali smo nekaj nasvetov, da bo odvajanje od kajenja lažje, če se ga boste lotili sami.

NAREDITE SI NAČRT. Morate biti pripravljeni na to, da boste prenehali. Izberite si datum, ko boste pokadili zadnjo cigareto in začeli novo življenje nekadilca. V roku od dveh do štirih tednov od danes naprej. BODITE TELESNO DEJAVNI. Pri tem se zavedajte morebitnih zdravstvenih omejitev. Bodite aktivni glede na svoje zmožnosti. Lahko začnete z daljšimi sprehodi ali sobnim kolesom. Telesna vadba vam bo pomagala tudi pri spoprijemanju z negativnimi občutki, ki se lahko pojavijo v prvih dnevih po prenehanju. SPOZNAJTE RAZLOGE. Če pokadite več kot škatlo cigaret dnevno, si dajte dva tedna časa, da se psihično pripravite na prenehanje. Če pokadite manj, si dajte teden dni časa. Prilagodite si čas, glede na izkušnje in intuicijo. V vmesnem času storite sledeče:
zapišite si vse razloge, zaradi katerih si želite prenehati. Bolj ko so povezani z vašimi čustvi, bolje je (na primer: “ne želim, da me otroci gledajo, ko bom umirala zaradi raka na pljučih”). Zapišite si razloge na listke ali na telefon in jih večkrat dnevno ponavljajte.
- spremenite prehranjevalne navade. Nikotin namreč vpliva na zmanjšanje apetita, vi pa se po prenehanju kajenja ne želite zrediti (veliko novopečenih nekadilcev se zredi). Začnite jesti tri zdrave obroke dnevno, z vmesnimi, tudi zdravimi prigrizki.
- med pripravo spremenite način kajenja. Če recimo cigareto držite z desno roko, jo primite v levo. Če kadite na terasi, se v prihodnje postavite na neprijetno mesto, na primer zraven smetnjakov. Ne kupujte več celih paketov skupaj, ampak vsako škatlo posebej. Začnite s prelamljanjem cigaret na pol.
- Poiščite nadomestke. To je zelo pomemben dejavnik za prenehanje. Obstaja veliko razlogov, zakaj kadimo. Nekateri to počnejo iz samega dolgčasa, drugi zaradi zmanjšanja stresa, sprostitve, nagrade ali preprosto iz navade. Najdite dejavnosti, s katerimi boste nadomestili kajenje in jih imejte pripravljene na dan, ko nameravate prenehati.

Dan, ko boste prenehali kaditi
Povejte vsem, kaj počnete, da boste dobili podporo in obvezo tudi s strani drugih oseb. Pazljivo izberite prvi dan, ko se boste osredotočili na novi cilj. Ko boste prenehali kaditi, se izogibajte ostalim drogam, kot sta alkohol in marihuana, saj bodo le zmanjšale vašo motivacijo. Najbolje bo, če se jim izogibate vsaj prvi mesec, če so to poglavitni sprožilci za kajenje. Če radi prižgete ob kavi, se nekaj časa izogibajte tudi tej razvadi. Privoščite si veliko spanca, saj za odstranjevanje slabih navad potrebujete več moči. Temeljito počistite svoj avto, če ste v njem kadili. Izogibajte se situacijam, ki vas bodo navajale h kajenju. Izogibajte se lokalom, kjer ljudje kadijo. Nagradite se po prvih 30 dneh, ko ne boste prižgali cigarete. Privoščite si masažo, pojdite na oddih ali pa si kupite darilo.
Ne šalite se z zasvojenostjo. Niti za sekundo ne pomislite, da lahko prižgete le eno cigareto, potem ko prenehate. Obstaja velika verjetnost, da tega niste sposobni. Zgolj zaradi ene cigarete lahko vse vaše preteklo trdo delo izpuhti v minuti. Sprejmite cigarete takšne, kot so, strup za vaše telo, ki se mu je treba na vsak način izogibati.

Programi za prenehanje kajenja
Če ste poskusili prenehati sami in vam še ni uspelo, morda potrebujete malo pomoči. Hipnoterapija je dokazano učinkovitejša metoda za odvajanje od kajenja od ostalih. Je dvakrat učinkovitejša od metode hladnega tuša in trikrat učinkovitejša od nikotinskih obližev (Raziskava ameriškega združenja pulmologov, 2007). Najprej pa se morate odločiti in si resnično želeti prenehati kaditi. Ko ste to storili, obstaja velika verjetnost, da vam bo uspelo.

Janez Jereb, hipnoterapevt

 

Idealna moška postava Kako se je popolno moško telo spreminjalo v zadnjem stoletju in pol Kodrasti lasje Kako do kodrov čez noč (brez segrevanja)? Modni trendi: “in” je “contouring” oz. senčenje vratu Držalo za lak za nohte Tweexy Tweexy – prstno držalo za lak za nohte ·