Kako ohladiti prostor brez klime?
Utrip mesta · dom

Ni klime? Ni panike! Prostor lahko namreč ohladite tudi brez klimatske naprave, četudi se to v dneh, ko pritiska peklenska vročina, ko je tudi v senci še komajda vzdržno in se stene stanovanj spremenijo v radiatorje, sliši kot pobožna želja. A klima ni edina rešilna bilka, saj lahko prostore v katerih se zadržujete ohladite tudi na ”staromoden” način, z nekaj strateškimi manevri. Preverite, kako lahko ohladite prostor brez klime.

Veliko stanovanj je brez klimatske naprave. In če starejše hiše varujejo debeli zidovi, je varovanje večine stanovanj pred vročino neusmiljeno kot boj na požiralniku. A če se stvari lotite strateško, kot bi grad varovali pred napadom sovražnika, lahko to veliko pripomore k boljšemu počutju v dnevih, ko zunaj vlada neznosna vročina. Lažje prenašanje oziroma spopadanje z visokimi temperaturami je namreč v veliki meri povezano prav s stanjem v prostorih, kjer se največ zadržujete.

PREBERITE ŠE: Triki, kako preživeti vroče poletne noči brez klime

Torej nimate klimatske naprave, nimate debelih zidov, vaša izolacija pa prenese le toliko. Pred vami je ne zgolj nekaj smernic s katerimi boste uspešno branili prostore pred napadi vročine, ampak tudi nasveti, kako jih ohladiti brez klime.

Pravočasno zapirajte okna

Pravi čas zaprite okna (ko nanje sije sonce morajo biti zaprta, ne pustite pa jih odprta dlje kot do šeste zjutraj), zagrnite zavese, spustite rolete in zaprite polkna. Odprite jih šele, ko niso več izpostavljena soncu in vročina začne izgubljati na moči.

Senčila

Senčila delajo čudeže. Če si jih ne morete privoščiti, si jih lahko izdelate sami. Karton ovijte v aluminijasto folijo in ga postavite na zunanjo stran okna. Vdor sonca v prostore pa lahko preprečite tudi z belimi rjuhami, ki bodo ustavile žarke, a prepuščale morebitno sapico.

Ventilator

Ventilator je poleg klime, vode in hladne pijače največji človekov zaveznik v vročini. Če imate stropne ventilatorje, naj ti malce ”švicajo”, da boste vi manj. Namreč vroč zrak se zbira pod stropom, ventilator pa ga premeša in s tem malce ohladi. Če imate manjše ventilatorje, jih usmerite proti stropu, da tja pošiljajo hladen zrak, ki se sicer zadržuje pri tleh. In ja, ventilator je lahko tudi improvizirana klima.

Potrebujete par cca. 2-litrskih posod, ki ju do tri četrt napolnite z vodo, 10 odstotkov te količine pa odmerite grobo mleti soli (sol zniža ledišče vode, zato nastane zelo mrzel led). Postavite ju v zmrzovalnik, ledeno posodo pa nato postavite pred ventilator tako, da bo ta razpihoval hladen zrak, ki ga posoda oddaja z vrha.

Prezračevanje

Ko proti večeru oziroma jutru temperatura zraka nekoliko pade, pustite stanovanju da zadiha. Na široko odprite vsa okna in vrata, da se svež zrak naseli prav v vse kotičke prostora. Ne pozabite odpreti niti omar, ki hranijo velike količine segretega zraka.

Proč od pečice in štedilnika

V pasji vročini se pečice in štedilnika izogibajte kot hudič križa. Uživajte hladno hrano za segrevanje pa uporabljajte mikrovalovno pečico. Tretja opcija je žar.

Uporaba naprav in gospodinjskih aparatov

Izklapljajte računalnik in televizor, gospodinjska opravila, ki terjajo uporabo aparata, pa odložite na večer ali zgodnje jutro.

Pokrijte pohištvo

Verjeti ali ne, tudi vaša temna zofa lahko veliko pripomore k zadrževanju toplote. Takšne in podobne kose pohištva zato oblecite v svetle bombažne tkanine, po možnosti bele.

Bodite čim bolj pri tleh

Če imate klet, boste tam najlažje prebrodili vročino, saj ga ni prostora, ki bi bil bolj hladen. Če vam ni do postopanja v kleti, pa, če imate možnost, usmerite ventilator proti pritličju, da ga bo zalagala s hladnejšim zrakom.

Poskrbite tudi zase

Ključen košček v mozaiku ste tudi vi. Kajti še bolj kot stanovanje ste ob peklenskih dnevih pomembni vi in vaše telo. Pijte veliko vode (spijte vsaj dva litra tekočine na dan) in si omislite razpršilnik za vodo, ki bo v takšnih dneh postal bolj nepogrešljiv pripomoček vaših rokah kot pametni telefon! Z mokrimi obkladki si hladite zatilje, saj bo tako celemu telesu lažje. Prav tako bo 10 sekund zapestja pod ledeno vodo znižalo vašo telesno temperaturo za skorajda uro. Telo namreč zadržuje temperaturo na rokah, noga, obrazu in ušesih. Če vam uspe ohladiti enega izmed teh delov v bistvu ohladite celo telo.

In če si že ne morete privoščiti skoka v morje ali jezero oziroma se ohladiti v reki, si privoščite hladno kopel ali prho. Poleg tega se znebite odvečnih oblek. Najbolje je, da ste doma v kopalkah kot na plaži ali v spodnjem perilu, če pa že morate imeti na sebi oblačila, naj bodo ta ohlapna in iz naravnih materialov kot sta bombaž in svila.

Večnamenski kos pohištva, ki sliši na ime Cell. Cell – nenavaden hibridni kos pohištva v obliki celice SUNPlace - kuhinja/žar na povečevalno steklo SUNPlace – solarni žar, ki za peko namesto oglja uporablja sončne žarke Kolekcija Weaver za vse, ki radi pijejo čaj Weaver: Edinstvena kolekcija pripomočkov za pitje čaja, ki jih je navdihnila tradicija Šotor Tentsile Tentsile – šotor na drevesu za vse adrenalinske navdušence