Kako se dobro poljubljati? Znanost ima odgovore!
V zraku · buzz buzz

Pravih navodil za dobro poljubljanje ni. Tu in tam lahko slišimo kak nasvet od prijatelja ali prijateljice, seveda pa ta ni svet in le redkokdaj znanstveno podprt. In ko smo že ravno pri znanosti, kaj mislite, da o poljubljanju pravijo razne raziskave in kopica znanstvenikov? No, to boste kmalu odkrili! Pripravili smo nasvete za dobro poljubljanje, ki jih je podprla znanost.

Ne delajte si iluzij, poljubljanje JE pomembno.

 • Raziskava je pokazala, da sta pogostost poljubljanja in zadovoljstvo v vezi medsebojno odvisna. 59 odstotkov moških in 66 odstotkov žensk so razmerje končali, ker je bil partner pri poljubljanju pod povprečjem.
 • Psiholog John Bohannon z univerze Butler University je odkril, da se nas večina spomni kar 90 odstotkov podrobnosti o prvem poljubu. V študiji je sodelovalo 500 ljudi, večina pa se je prvega poljuba spomnila bolje, kot pa prvega spolnega odnosa.
 • Abstiniranje pri poljubljanju na usta je precej pogosto pri ženskah v “najstarejšem poklicu na svetu”. Družboslovca Joanna Brewis in Stephen Linstead poročata, da se prostitutke poljubljanju na usta izogibajo, saj to zahteva resnično poželenje in ljubezen do druge osebe.
 • Moški, ki svojo žensko poljubijo pred odhodom na delo, živijo 5 let dlje, zaslužijo od 20 do 30 odstotkov več denarja in manj verjetno je, da bodo doživeli prometno nesrečo. Tako so ugotovili v desetletni psihološki študiji, ki so jo v osemdesetih izvedli v Nemčiji. Psihologi ne verjamejo, da je poljub tisto, kar naredi razliko. Razliko naredi dejstvo, da so taki ljudje začeli dan s pozitivnim odnosom in dobro voljo, kar vodi k bolj zdravemu in uspešnejšemu življenju.

Zakaj se poljubljamo?

Velik del znanstvene literature namiguje, da se poljubljanje razvilo kot pomoč pri izbiri primernega partnerja. Izmenjava vonjev in okusov lahko sproži nezavedne mehanizme, ki nas vodijo pri odločanju o tem, ali bomo s poljubom nadaljevali ali ne, poljub pa naj bi veliko povedal tudi o partnerjevi predanosti in genetski kompatibilnosti.

Kako poljubljanje dojemajo ženske in kako moški?

 • Ženskam je poljubljanje bolj pomembno kot moškim.
 • Ženske se osredotočajo na zobe moških in njihovo higieno.
 • Moški vidijo poljubljanje kot uvod v spolni odnos.

Kako veš, da te nekdo želi poljubiti?

Najboljšo metodo je predstavil pick-up umetnik David D’Angelo: fantje, ženski popravite lase. Intimna gesta vam bo povedala, če je ženska zainteresirana ali ne. Če se ta ženska zdrznila, potem ste dobili zeleno luč.

Nasveti za poljubljanje:

William Cane je za The Art of Kissing povprašal moške, kaj je tisto, kar jih pri poljubljanju z ženskami najbolj moti in česa si želijo. Enako je storil tudi pri ženskah in povprašal, kaj moti njih. To so njegovi nasveti:

Nasveti za ženske:

 • Bolj odpirajte usta. Moški imajo namreč raje “bolj mokro poljubljanje z več jezika”.
 • Pokažite več zanimanja.
 • Bodite bolj agresivne z jezikom in aktivno sodelujte pri poljubu.

Nasveti za moške:

 • Jezika ne tlačite v grlo, saj žensko poljubljate. (To je bila najbolj pogosta pritožba žensk.)
 • Poslušajte, kako ženska diha oziroma se prepričajte, da jih sploh dovolite dihati.
 • “Poslušajte”, kako se ženska poljublja. Ujemite njen tempo. Njeni dejavnosti z jezikom odgovorite s podobno dejavnostjo jezika.
Donald Trumo in Melani Trumo na volišču. [Video] Donald Trump med glasovanjem poškilil na glasovnico Melanie! Nova oblika čokolade Toblerone. Čokoladi Toblerone spremenili obliko in ljudje so besni! Zakaj bi morali biti v razmerju z edincem ali edinko? Tehnološko razstrupljanje Digitalna rehabilitacija: družina se je za en teden povsem odpovedala digitalni tehnologiji · · · ·