fifty-shades-darker-001
V zraku · odnosi

Ko spoznaš in izbereš partnerja, moraš biti z njimi kompatibilen, to ni nobena skrivnost. Seveda to še ne pomeni, da se morata ujemati do zadnje podrobnosti, a je v veliko pomoč, če je med vama vsaj 80-odstotno ujemanje. In to v stvareh, ki so najpomembnejše – to pomeni, da uživata v podobnih dejavnostih ali pa sta drug za drugega vsaj pripravljena poskusiti nove stvari, uživata v druženju, imata dobro komunikacijo in podobne vrednote. Vse to pa velja tudi za vajino spolno kompatibilnost. Kako torej ugotoviš, ali sta spolno kompatibilna?

Prvi korak k razumevanju, ali sta spolno kompatibilna, je, da poznaš svojo lastno seksualnost – kaj ti je všeč, kaj ti ni, kaj bi rad poskusil in kje je tvoja meja. Te stvari so ti lahko sicer že precej jasne, zagotovo se boš o sebi naučil še kaj novega tudi med samim raziskovanjem spolnosti. Nikar se ne ustraši, če se tvoji spolni apetiti spreminjajo, to je povsem normalno. Ko se torej spustiš v novo razmerje ali pa gradiš na že obstoječem, je najpomembneje, da veš, kaj ti je pri spolnosti prijetno in kaj ne, in da se o tem pogovarjaš s svojim partnerjem.

Z roko v roki gre seveda tudi tvoj »stil«. Kako pogosto se prepustiš spolnosti? Je to enkrat na teden, večkrat na teden ali le občasno? Katera poza ti je najljubša? Obstaja nekaj, kar bi rad poskusil ali pa nekaj, česar nikoli ne želiš doživeti v svoji spalnici? Partnerji s podobnim »stilom« bodo v spalnici že po naravi spolno kompatibilnejši.

In ne, ni samoumevno, da partner ve, kaj ti je všeč. Komunikacija, komunikacija in še enkrat komunikacija. Ne samo to, da si upaš prositi za to, kar bi rad poskusil v spalnici, ampak tudi to, da si pripravljen iskreno odgovoriti. Če ti je na primer partnerju neprijetno reči »ne« za določeno stvar, ki ti ni všeč, moraš najprej ugotoviti, zakaj imaš tako neprijeten občutek. Morda si sramežljiv in nisi navajen, da deliš svoje intimne misli? Morda se partner obnaša na način, ki ti ne daje občutka varnosti? Pomembno je, da se o stvareh pogovorita, tudi takrat, in še posebej takrat, ko je neprijetno. Ko bosta namreč komunicirala o tovrstnih stvareh, bo lažje ugotoviti, ali sta spolno kompatibilna. Tako namreč gradimo zaupanje – in to zahteva tudi nekaj tveganja. Zato bodi karseda odprt tudi v komunikaciji o spolnosti in partnerju zaupaj, kaj je tisto, kar rabiš. Tako bosta povečala možnost za uravnovešeno spolnost, ki bo zadovoljila oba.

Katerih 5 znakov nakazuje, da sta spolno kompatibilna?

1. Med vama takoj preskoči iskrica.
Zelo očiten znak, a še vedno smo zelo presenečeni, koliko parov ostaja v razmerju brez kemije, nekateri pa tako celo začnejo. Dva še pred kratkim neznanca vedno rabita nekaj časa, da se »udomačita« v spalnici, a kljub temu je pomembno, da je že začetek obetaven.

2. Vsak od vaju je že raziskoval seksualnost.
Težko boš našel spolno kompatibilnega partnerja zase, če še sam ne veš, kaj točno rabiš in kako rabiš. To seveda ne pomeni, da je treba spati z velikim številom ljudi, a prejšnja spolna izkustva ti lahko pomagajo, da veš, kaj hočeš in kaj je tisto, kar iščeš v spolno kompatibilnem partnerju. Pomembno je tudi, da raziskujemo sami sebe, skozi samozadovoljevanje, fantazije, pomemben pa je tudi odnos, ki ga imaš do svojega telesa. Ko si samski, imaš čas, da se posvetiš razmerju s svojo lastno seksualnostjo.

3. Tvoje razmerje s spolnostjo je razmerje s partnerjem.
Del spolnega raziskovanja je tudi, da dobiš občutek, kakšno vlogo ima spolnost v tvojem življenju. Nekaterim ni prav mar, medtem ko so drugi prepričani, da gre za najpomembnejši del razmerja. S partnerjem želiš biti na enaki strani. Zato se o tem pogovorita že kar na začetku. Pomembno je tudi, zakaj se spustiš v spolni odnos. Je to način, da se povežeš? Gre le za užitek? Ali imaš spolni odnos zato, ker »se spodobi«?

4. Vsak od vaju se trudi, da ohranja iskrico.
Da je spolnost tudi po večih letih razmerja dobra, zahteva VELIKO truda. Za fantastično spolnost se dela, nič se ne zgodi samo od sebe. Morda je zato pomembno, da v partnerju najdeš nekoga, ki se bo trudil, da je spolnost zanimiva, romantična in intimna. Prav tako si želiš, da je partner aktiven pri prepoznavanju težav v odnosu. Celo najbolj kompatibilni pari se bodo o spolnosti prepirali, ko pride do izzivov in stresa, zato si želiš, da imaš nekoga, ki bo kljub vsemu znal v življenju narediti prostor za spolnost.

5. Osredotočena sta na kakovost in ne na količino.
Pari, ki so resnično kompatibilni, ne skrbijo toliko za količino kot za kakovost. Če imata kakovosten spolni odnos, bo količina prišla sama po sebi. Prav tako želiš, da imaš ob sebi partnerja, ki spoštuje tvoje potrebe in tvoj užitek. Kompatibilen partner spoštuje tvoje potrebe kot svoje in si želi, da tudi ti uživaš.

Nikoli ne boš našel partnerja, s katerim boš 100-odstotno kompatibilen, ampak nič hudega. Manjše razlike ne bodo škodovale vajinemu razmerju. Če bosta znala priznati in spoštovati vajine podobnosti in razlike, je pred vama srečno razmerje.

Če želiš ugotoviti, kakšna je vajina spolna kompatibilnost, potem lahko rešita tudi ta test, ki vama bo pomagal ugotoviti, kje se ujemata in kje ne.


Delaš usodne napake: to so nova pravila za zmenke Delaš usodne napake: to so nova pravila za zmenke Ko to ni več to: tako veš, da te partner ne privlači več Ko to ni več to: tako veš, da te partner ne privlači več shutterstock_1230926725 Ljubezen ni več pomembna: to je nov kriterij pri izbiranju moža Ko ljubezen boli: zgodnji znaki, da ti bo zlomil srce Ko ljubezen boli: to so očitni zgodnji znaki, da ti bo zlomil srce · ·