pexels-photo-293029
Utrip mesta · destinacija

Če nimamo te sreče, da bi si privoščili daljši počitek ali tedensko smučanje, smo lahko brez skrbi. Tudi enodnevni izleti štejejo in prav ti so lahko še bolj avanturistični. Kratki, toda sladki, pravijo. Oglejmo si, kaj ponujajo zasnežene pokrajine.

Zimski izleti so lahko prav tako čarobni kot poletni pobegi na morje. Pa poglejmo kaj lahko počnemo pozimi.

Krpljanje po neokrnjeni snežni belini

Zimske aktivnosti niso le smučanje in deskanje. Pohodi v hribe in gore so pozimi lahko enkratna rekreacija, ki bo postregla s čudovitimi razgledi in razkrila krasne kotičke. Neokrnjeno naravo lahko podnevi ali ponoči v Triglavskem narodnem parku, po Bohinju, v okolici Bleda ali Pokljuke raziskujemo s krpljanjem. Če še nismo slišali za to zanimivo vrsta športa – krpljanje je hoja po površini neokrnjene snežne odeje in nekaj je zagotovo: ko ga preizkusimo prvič, nikakor to ni zadnjič!

Sankanje

S kobariškega Stola, po trikilometrski progi v Trenti, z Ljubelja. Sankanje sredi belega dne ali pod milim zvezdnatim nebom je nepozabni dnevni izlet, ki nedvomno ne bo edini. Ponudnikov sankanja je več kot dovolj, lahko pa se na sankaško progo podamo tudi v lastni organizaciji. Priljubljene sankaške proge najdemo na Ljubelju, Jezerskem, Veliki Planini, Krvavcu, Mangartu, Rogli, v Gozdu Martuljek in Kranjski Gori, sankaško pustolovščino pa ponekod tudi organizirajo. Ne zamudimo divje vožnje po snežnih gozdnih poteh z vrha v dolino.

PREBERITE ŠE: Kam za zimske šolske počitnice 2015?

Ledeno plezanje

Čeprav ledeno plezanje ni za vsakogar, ga tisti boj pogumni in nekoliko bolj izurjeni lahko doživimo na zaledenelih slapovih v Logu pod Mangartom in Trenti. Kot pravijo ponudniki v Bovcu je zahtevnost plezanja odvisna od trase, zato lahko plezamo začetniki ali zelo izkušeni alpinisti. Nikar pa brezglavo nad slapove! Priporočljivo je, da na enodnevni izlet s seboj vzamemo tudi vodnika in ustrezno opremo, dobro družbo, toplo opravo in čaj.

Snežni rafting

Ljubitelji raftinga lahko tokrat preizkusimo nekaj še bolj adrenalinskega. Snežni rafting pozimi bo poskrbel, da se bosta na enodnevnem zimskem izletu po krvi pretakala adrenalin in užitek. Pac Sports ga organizirajo na različnih lokacijah po Sloveniji, v Bohinjski dolini pred Bohinjsko Bistrico in na Voglu. Adrenalinski spust z raftom po hribu navzdol lahko doživimo z najbližjimi, saj gredo v raft do tri osebe. Uro in pol oziroma dve uri dolgo čisto zimsko norijo lahko doživimo tudi v večernih urah, saj poskrbijo tudi za snežno raftanje v soju bakel.

Romantično raziskovanje Verone

Če smo raziskali že vse sosednje prestolnice, je čas, da se podamo na romantično raziskovanje Verone. Čas je idealen, saj lahko, četudi nekoliko pozneje, svojo boljšo ali pa slabšo polovico med zimskimi počitnicami pocrkljamo z izletom. Slikovito mesto ob reki Adiži je polno znanih in manj znanih skritih kotičkov, ki si jih je treba ogledati z razlogom. Verona je bila namreč teater, v katerem se je razplamtela tragična ljubezen Romea in Julije, zato zagrabimo priložnost in se podajmo pod Julijin balkon. Tudi Arena je poleg prečudovite katedrale znamenitost, ki je ne gre izpustiti. V osrčju mesta, na trgu Bra, pa prigriznimo kaj toplega, se sprehodimo čez čudovit srednjeveški most Ponte Pietra in izlet bo popoln.


breathtaking-landscapes-29-snowy-mountains-above-the-sky-2 Najlepše fotografije zime – zimska pravljica ali zima v najlepši podobi Smiling friends sitting with skis in snow Kam za zimske šolske počitnice 2015? portillo-7-1000x500 Najboljša smučišča na svetu, ki jih še ne poznate 9a8a8fee_original Airbnb: prenočišče v kabinski žičnici 270 metrov nad tlemi · ·