shutterstock_1035009607
V zraku · buzz buzz

Če uživate črno kavo brez dodatkov, imate morda raje močan okus, dobro skrbite za zdravje ali pa preprosto pijete kavo na način, kot bi se morala piti. Morda pa ste psihopat …

No, vsaj v skladu z novo študijo, ki je bila objavljena v reviji Appetite, kjer so našli povezavo med ljubeznijo do črne kave in sadističnimi ali psihopatskimi težnjami.

V raziskavi je sodelovalo več kot 1000 odraslih, ki so jih prosili, naj naštejejo svoje najljubše okuse pri hrani. Sodelujoči so opravili vrsto osebnostnih testov, kjer so ocenjevali antisocialne osebnostne lastnosti, kot so sadizem, narcizem in psihopatija.

Študija, ki so jo opravili raziskovalci univerze v Innsbrucku, je pokazala, daje preferenca za grenke okuse povezana s psihopatskim vedenjem.

Najtesnejša povezava je med grenkimi živili in ‘vsakodnevnim sadizmom’ – to je užitek, ki drugim povzroča zmerne ravni bolečine.

In ni samo črna kava, zaradi katere bi nas moralo skrbet – v študiji je bilo ugotovljeno tudi, da so udeleženci, ki so poročali o ljubezni do redkvic, zelene in tonika, prav tako pokazali antisocialne lastnosti.

To pa ni prvič, da so raziskovalci našli povezavo med okusi in osebnostjo. Prejšnje študije so pokazale, da sladki okusi povečujejo strinjanje in željo po pomoči, grenki okusi pa povečajo sovražnost in strožje moralne sodbe. Raziskovalca Christina Sagioglou in Tobias Greitemeyer verjameta, da lahko ta asociacija postane ‘kronična’ pri ljudeh, ki imajo raje grenke okuse, kar jih lahko vodi do večje sovražnosti.

Če torej vaš naslednji zmenek naroči močno, črno kavo po obroku ali pa seže po steblu zelene, smo vas opozorili.


Neobičajne stvari, ki jih vaš obraz pove o vaši osebnosti. Neobičajne stvari, ki jih vaš obraz pove o vaši osebnosti s1-ep-1-the-stolen-eagle-full-stitched-648659 Ne boste verjeli, s čim so si stari Rimljani izpirali usta BeFunky Collage naslovka Ilustracije, ki ponazarjajo razliko med našimi pričakovanji in resničnostjo ob nakupovanju oblek shutterstock_678689332 Stvari, ki jih morate nehati govoriti ljudem brez otrok · · · ·