Lamborghini-Asterion-LPI910-4-12
Utrip mesta · mobilno

Lamborghini je predstavil sadove trdega dela njihovih inženirjev v obliki prvega hibridnega superšportnika znamke, ki prinaša bolj elegantno zunanjo podobo v slogu legendarne miure. Pod zadnjim pokrovom pa se vrti znani 5,2-litrski V10, ki skupaj s kar tremi elektromotorji proizvede 669 kilovatov moči in lahko zgolj na elektriko prevozi do 50 km.

Oblikovno so poznavalci Lamborghini asteriona že proglasili za naslednika miure, saj z oblikovnega vidika vnaša bolj elegantne in manj športno agresivne linije, ki zaznamujejo recimo aventadorja. Tudi v notranjosti bodo ljubitelji znamke našli kakšno vzporednico z legendarno miuro in sicer v obliki retro oblikovanega trikrakega volana, odetega v enako količino barvnih odtenkov, ki pa je modernim časom spodaj prisekan.

Če malenkost seciramo drugače vedno značilno končnico imena, nam ta veliko pove o samem pogonu. LP (‘longitudinale posteriore) pomeni vzdolžno zadnjo postavitev motorja (značilna za vse lambotove V12 motorje) I (ibrido) označuje, da gre za hibridno različico, 910 pomeni največjo moč, ki jo asterion doseže, končnica štiri pa za znamko Lamborghini značilni štirikolesni pogon.

Pod zadnjim prozornim steklom se tako vrti iz huracana znani 5,2-litrski V10, ki razvije 449 kW ali 610 KM, ki pa preko sedem stopenjske dvosklopčne prestavne avtomatike poganja zgolj zadnji par koles, medtem ko dva elektromotorja nameščena na prednjo os, poganjata prednji kolesni par. Tretji elektromotor pa je umeščen v ohišje menjalnika.

Prednji, zadnji ter tudi štirikolesni pogon

Trije elektromotorji skupaj proizvedejo 221 kW ali 300 KM in jih poganja sklop litij-ionskih baterij nameščenih v sredinski tunel, ki je normalno rezerviran za ohišje menjalnika. Pri Lamborghiniju so povedali da celoten električni sklop (motorjev in baterij) tehta vsega 250 kilogramov. Skupaj pogonski sklop kot že omenjeno proizvede 669 kW ali 910 KM, kar zadošča, voznik asteriona požene do končnih 320 km/h, pospešek od 0 – 100 km/h pa traja 3,0 sekunde.

Ob tem je zmožen do hitrosti 125 km/h voziti zgolj na električni pogon, v tem primeru pa je pogon izključno prednji. Superšportnik se ponaša tudi za segment izjemno ekonomično 4,2-litrsko porabo in 98 grami emisij CO2, z enim polnjenjem baterij pa lahko zgolj na elektriko premaga razdalje do 50 km.

PREBERITE ŠE: Lamborghini huracan, kot naslednik legendarnega gallarda

Serijska proizvodnja za zdaj še ni dokončna, najverjetneje zato, ker Lamborghini z asterionom stopa v neznano in želi pred odločitvijo dobiti nekaj povratnih informacij s strani potencialnih kupcev. Ampak kot je bilo v primeru Porscheja 918 spyder in McLarna P1, se je klientela na implementacijo električnega pogona v ta vozila odzvala zelo pozitivno.

Odpri galerijo
Audi-TT-Sportback-2 Audi TT sportback – dva para vrat tudi za najmanjšega audijevega kupeja 11006702552136108853 Specialni Ferrari 458 italia v Parizu dobil različico zgoraj brez, imenovano aperta IMG_3197 Škoda octavia scout – ko se cesta konča in dogodivščina začne cover-3d-strati Prvi avtomobil izdelan s 3D tiskalnikom – Strati #3dprint ·