3
Kulturni izbor · knjige

Umetnost s pomočjo svetlobe in senc se je najbrž razvila že takrat, ko je jamski človek odkril ogenj. Danes nam japonska umetnika Megumi Kajiwara in Tathuhiko Nijima v njuni interaktivni slikanici Motion Silhouette to umetnost ponovno obudita.

Vsak dan znova se na področju interaktivnih knjig porodi kakšna nova ideja, vendar preprostost in odličnost te ideje je naravnost fascinantna – pravilno rezan papir ter nekaj papirnatih vstavkov in izkušnja z Motion Silhouette je prav zares interaktivna. Kajiwara in Nijuma sta na Tumblr zapisala: “Trees become bigger and bigger (Drevesa postajajo večja in večja)“, ko premikate luč in “the story changes depending on the falling shadows (Zgodba se spreminja glede na sence).“ Glede na okolje, v katerem se nahajate ko prebirate knjigo, se spreminjajo tudi slike, ki jih ustvarjate s pomočjo svetlobe in senc in na tak način znova in znova spreminjate zgodbo. Senca je namreč nestalen element, ki se vrne v svoje orignalno stanje takoj, ko se odločite, da boste knjigo ponovno brali.

PREBERITE ŠE: Teja ideja – slovensko oblikovanje, ki pričara brezmejni občutek nostalgije

Vsaka kopija Motion Silhouette je ročno narejena, kupite jo lahko za 44 evrov.

Odpri galerijo
cover 6 knjig, ki jih za letošnje poletje priporoča Bill Gates 65124608_sejem-knjig Poleti v NUK na Sejem knjig Prinesi-odnesi klasike 15 knjižnih klasik, ki bi jih moral prebrati vsak Zemljan Foto: yourfaceisa.com J. K. Rowling je napisala novo zgodbo o Harry Potterju