Nagneš glavo na desno, ko se poljubljaš? To je razlog!
V zraku · buzz buzz

Verjetno niste nikoli razmišljali o tem, zakaj med poljubljanjem skoraj vedno nagnete glavo na desno. Imamo odgovor!

Študije ugotavljajo, da kar dve tretjini oseb nagne glavo na desno pri poljubljanju. Izkazalo pa se je, da za to obstaja zanimiva pojasnitev.

V raziskavi Pravi način poljubljanja so raziskovalci proučevali pare v Bangladešu, državi, kjer poljubljanje redko vidimo na zaslonu ali na javnih mestih. Poskusna skupina je morala brez omejitev kopirati tisto, kar je videla v filmih. Rezultati so pokazali, da je prevladoval nagib glave na desno stran.

Podatki o tistih, ki so poljub prejeli67 % oseb, ki so želele poljubiti osebo in 72 % tistih, ki so poljub prejeli, je glavo nagnilo na desno. Podatki o tistih, ki so poljubili73 % oseb, ki so želele poljubiti osebo, in 75 % tistih, ki so poljub prejeli, je glavo znova nagnilo na desno stran.

Zakaj se to zgodi?

Prevlada desničarjev na svetu ima pomembno vlogo pri tem, saj se ti vedno obračajo na desno stran. V študiji pa so po navadi prejemniki poljuba sledili desničarju, ne glede na to, ali so sami desničarji ali levičarji.

Pri izbiri strani imajo pomembno vlogo tudi možgani. Ta pristranskost pri poljubljanju je verjetno prirojena in določena z možgani, ki delijo naloge na svoje različne hemisfere – še posebej na levi možganski hemisferi, kjer je s čustvi in z odločitvami povezano območje možganov. Različne ravni hormonov v vsaki hemisferi so morda neenakomerno porazdeljene, kar povzroči, da se ljudje odločijo za nagib v desno, so zapisali znanstveniki.

1957: Javni supermarketi so predstavili svojo ponudbo dnevno svežega mleka, ki ga razvaža naokoli prodajalka v avtomobilu. 10 nenavadnih vintage fotografij, ki prikazujejo, kakšne so bile trgovine nekoč christopher-campbell-197901-unsplash 15 nenavadnih dejstev o človeškem telesu, ki jim težko verjamemo Takšno je življenje v zraku: stvari, o katerih stevardese ne želijo govorite Takšno je življenje v zraku: stvari, o katerih stevardese ne želijo govoriti truman Iščeš smisel v življenju? Pomembni sta izključno ti dve stvari · · · ·