5dc45f3c7eece524295d3985
Utrip mesta · mobilno

Kateri so najboljši avtomobili leta 2019? Tudi letos smo bili namreč priča izjemno pestremu številu novih avtomobilov. Od družinskih, električnih in SUV-jev pa vse do pregrešno dragih in izjemnih športnih zverin. Izbrali smo si nekaj tistih, ki so tako ali drugače navduševali in nas vsak po svoje prijetno presenetili.

Najboljši avtomobili leta 2019 so v vseh barvah in oblikah, med njimi pa so seveda takšni, ki letos resnično izstopajo. Nekaj nam jih je ostalo v spominu, za osvežitev, kaj se je dogajalo v svetu avtomobilizma leta 2019, pa vas vabimo k pregledu naslednjih vrstic.

Pri pregledu smo se tokrat osredotočili na tiste avtomobile, ki so izstopali in jih bo mogoče videti na naših cestah (za Lotusa bo seveda potrebna velika sreča). Dejstvo je, da nam bo prihodnost krojila elektrika, in tako niti ni čudno, da se je na seznamu pojavilo tudi nekaj električnih ali vsaj elektrificiranih avtomobilov. Kako smo se torej odločili?

1. Najboljši mestni avtomobil – Peugeot 208
2. Najboljši družinski avtomobil – Mazda6
3. Najboljši mali SUV – Volkswagen T-Cross
4. Najboljši veliki SUV – Land Rover Defender
5. Najboljši superšportnik – Lotus Evija
6. Najboljši električni avtomobil – Volkswagen ID.3
7. Najizvirnejši avtomobil leta – Tesla Cybertruck

Najboljši avtomobili 2019 po izboru uredništva

1. Najboljši mestni avtomobil – Peugeot 208

Novi Peugeot 208 je vselej veljal za enega izmed tistih predstavnikov svoje urbane vrste, ki je bil zadosti drzen, da je osvajal srca mladenk. V tokratni generaciji pa je še nekoliko drznejši in želi napovedovati smernice za prihodnost za kar celoten segment B. Tako novi Peugeot 208 ni le še ena novost, temveč kar narekovalec tempa v svojem segmentu.

Galerija: novi Peugeot 208

Novi Peugeot 208Odpri galerijo

2. Najboljši družinski avtomobil – Mazda6

Vsem, ki jim je blizu dizajn, bo oblika Mazde, ki jo v zadnjih letih navdihuje t. i. “Kodo” dizajn, prinesla veliko notranjega zadovoljstva in spokojnosti. Avto ne izstopa po oblikovnih presežkih in prav zato zagotavlja izčiščen minimalizem oblikovanja s silhueto, ki je še nikomur ni uspelo uspešno kopirati.

Galerija: Mazda6 (2018)

Mazda6 (2018)Odpri galerijo

3. Najboljši mali SUV – Volkswagen T-Cross

Novi Volkswagen T-Cross si je zadal misijo, da nas prevzame, to pa mu je z igrivostjo tudi uspelo. Glede na kompaktne mere je notranjost nadvse prostorna, pri čemer gre zahvala tudi zadnji klopi, ki jo je mogoče premikati naprej ali nazaj za 14 centimetrov. T-Cross ponuja največji prtljažnik v svoji kompaktni ‘kategoriji’, z njim pa lahko prevažamo predmete do dolžine 2,3 metra.

Galerija: Volkswagen T-Cross

Volkswagen T-CrossOdpri galerijo

4. Najboljši veliki SUV – Land Rover Defender

Novi Land Rover Defender bo na voljo v karoserijskih izvedbah 90 in 110, z do 6 sedeži v 90 in možnostjo 5, 6 ali 5 + 2 sedežev v karoserijski izvedbi 110. Svoje vozilo boste lahko prilagodili na več načinov kot katerikoli prejšnji Land Rover s štirimi paketi dodatne opreme, ki vsakemu Defenderju dajo značaj.

Galerija: Land Rover Defender

Land Rover Defender 2019Odpri galerijo

5. Najboljši superšportnik – Lotus Evija

Lotus Evija zmore kar 1972 konjskih moči – oziroma 2000 ps-jev. Od 0 do 100 km/h bo pospešila pod 3 sekundami, pri tem pa bo končna hitrost omejena na 320 km/h in jo bo Evija dosegla v manj kot 9 sekundah. Pri tem je osupljiv podatek o navoru, ki je kar 1700 Nm. Med drugim je izjemno lahka in večinoma iz ogljikovih vlaken. Njena teža je namreč le 1680 kilogramov. Pri tem pa je baterija, ki se skriva v posebni zasnovi, zmožna kar 400 kilometrov dosega. Slednja premore 70 kW/h / 2000 kW in naj bi jo bilo možno s hitrim polnjenjem napolniti v le 18 minutah.

Galerija: Lotus Evija

Lotus EvijaOdpri galerijo

6. Najboljši električni avtomobil – Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 (VW ID.3) je prvi od številnih električnih avtomobilov, ki jih namerava proizvesti Volkswagen na t. i. platformi MEV. Prihaja v obliki tradicionalne petvratne kombilimuzine z avtonomnim dosegom baterije do 550 kilometrov. Proizvodnja prvega resnično električnega Volkswagna ID.3 se je začela novembra letos, najprej pa ga bo dobilo 30.000 kupcev, ki so avtomobil že prednaročili. To je številka, ki je presenetila tudi številne poznavalce, saj kupci resnično niso vedeli, kaj kupujejo.

Galerija: Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3Odpri galerijo

7. Najizvirnejši avtomobil – Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck je resničen in ni bil ustvarjen zgolj za potrebe filma ali futuristične igrice. Lahko ga boste videli na cesti in lahko si ga boste lastili. Narejen je iz jeklene zlitine, ki je odporna proti udrtinam, praskam, udarcem ‘macole’ in celo neprebojen za naboje do velikosti 9 mm. Tudi stekla so ojačana in prenesejo večjo silo, kot smo vajeni pri običajnih avtomobilskih steklih. Ravno tako kot ‘oklep’ je navdušujoče tisto, kar se skriva pod njim. Na voljo bo konfiguracija z enimdvema ali tremi elektromotorji.

Galerija: Tesla Cybertruck

Tesla CybertruckOdpri galerijo
Audi A4 Prenovljeni Audi A4: še kako opazna sprememba Karma Revero GTS Karma Revero GTS: še hitrejša, še zmogljivejša Lamborghini V12 Vision Gran Turismo Lamborghini V12 Vision Gran Turismo: najboljši virtualni avtomobil vseh časov Audi RS Q8 Audi RS Q8: najhitrejši in najmočnejši Audijev SUV · ·