Kulturni izbor · film

Prva polovica leta 2017 je ponudila kar nekaj odličnih filmov, ki si jih preprosto morate ogledati. Tisti, ki iščete popolni pobeg iz resničnosti, ga lahko najdete v filmu Lepotica in zver ali pa v filmu Lego Batman. Tisti, ki iščete nekaj v okviru sedanjosti, si lahko ogledate Nisem tvoj zamorec ali pa srhljivko Zbeži! Do konca leta nas čaka še veliko odličnih filmov in verjamemo, da bo končni izbor zares špica. Tukaj so najboljši filmi prve polovice leta 2017.

Najboljši filmi prve polovice leta 2017:

Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro, 2016)

Dokumentarec Nisem tvoj zamorec režiserja Raoula Pecka temelji na besedilu Jamesa Baldwina, leta 1987 preminulega temnopoltega ameriškega romanopisca, esejista, dramatika, pesnika in družbenega kritika, in raziskuje zgodovino rasizma v ZDA – od Medgarja Evensa, Malcoma X-a in Martina Luthra Kinga Jr. do danes aktivnih gibanj, kot je Black Lives Matter. Film, ki je tudi nominiran za oskarja in je prejel številne zelo pozitivne kritike, je ob trenutnem dogajanju tako v ZDA kot drugje po svetu še kako aktualen.

LEGO Batman Film (The Lego Batman Movie, 2017)

Temačni junak Batman se mora poleg trdoživih negativcev soočiti tudi z lastnimi čustvi. Čeprav mojstrski sestavljavec najraje vse opravi sam, se tokrat znajde v starševski vlogi poučevanja svojeglavega posvojenca Robina. Mesto Gotham medtem ogroža zlobni Joker, ki ob sebi zbere najbolj razvpite Batmanove nasprotnike.

Zbeži! (Get Out!, 2017)

Chris se pripravlja, da bo prvič spoznal starše svojega dekleta Rose. Srečanje v njem vzbuja skrb, saj Rose, ki je belka, svojim staršem ni povedala, da njen novi fant pripada drugi rasi. Čeprav se dekletu barva kože ne zdi bistvena, Chris sluti, da obisk ne bo minil brez zapletov, ki jih je kot temnopolti tudi sicer vajen iz svojega življenja. Chris kmalu opazi, da se afriški Američani, ki jih srečuje na posestvu dekletovih staršev, vedejo kot bi bili hipnotizirani, kar ga pripelje do šokantnega razkritja resničnega namena njegovega obiska.

I Don’t Feel At Home In This World Anymore (2017)

Depresivni in raztreseni Ruth neznanec vlomi v hišo in ji odnese nekaj dragocenih stvari. Ker lokalna policija ne pokaže kakšnega interesa v razrešitev primera, se odloči vzeti pravico v svoje roke, pri tem pa ji pomaga še bolj nenavadni sosed Tony.

Bučko (Ma vie de courgette, 2016)

Ko devetletnemu Bučku nenadoma umre mati, ima občutek, da je ostal sam na svetu. S fantom se spoprijatelji prijazen policist Raymond, ki ga pospremi v rejniški dom, kjer živi polno sirot njegove starosti. Tam Bučko spozna nove prijatelje: tu so Simon, Ahmed, Jujube, Alice, Béatrice in Camille. Vsak ima svojo zgodbo in vse so enako žalostne.

PREBERITE ŠE: 8 FILMOV, KI JIH MORATE GLEDATI, KO STE SLABE VOLJE

Osebna stilistka (Personal Shopper, 2016)

Maureen je mlada Američanka, ki v Parizu dela kot osebna nakupovalka in stilistka za zvezdnike. Dekletu se nenadoma začnejo dogajati nenavadne stvari; po mobilnem telefonu dobiva sporočila iz neznanega vira. Bolj kot se trudi priti zadevi do dna, bolj kaže, da sporočila resnično prihajajo iz sveta duhov in so povezana z nedavno smrtjo njenega brata.

Lepotica in zver (Beauty and the Beast, 2017)

Premetena mladenka Bella se po očetovi nezgodi znajde v ujetništvu Zveri, srhljive kreature, ki dekle zapre v svojo graščino. S pomočjo čarobnih hišnih pomočnikov Bella spoznava tragično preteklost in nezavidljivo usodo Zveri, vendar naposled uvidi, da se pod grozljivo podobo skriva trpeče in prijazno srce.

Izgubljeno mesto Z (The Lost City of Z, 2016)

Film prikazuje neverjetno resnično zgodbo o britanskem raziskovalcu Percyju Fawcettu, ki na potovanju v Amazoniji na pragu 20. stoletja odkrije dokaze o prej neznani, napredni civilizaciji. Čeprav je postal tarča posmeha znanstvenih kolegov, je Fawcett odločen, in se skupaj z ženo, sinom in svojim pomočnikom v džunglo vrača znova in znova, vse do svojega skrivnostnega izginotja leta 1925.

Velikanka (Colossal, 2017)

Gloriino življenje je prava katastrofa – razhod s fantom jo je potisnil v vode alkoholizma, v posteljo se podaja z manipulativnimi moškimi. Prav zato se odloči, da se vrne v domače mesto, kjer bi začela znova, toda vrnitev domov se izkaže za vrnitev k starim navadam. Medtem po Seulu začne strašiti pošast, s katero je Gloria povezana na nenavaden način, saj jo, kot kmalu sama ugotovi, lahko upravlja.

The Lovers (2017)

Poročen par v zakonu že več let ne čuti strasti, zato se vsak po svoje zapleteta v razne ljubezenske afere. Nekega dne med njima spet preskoči iskrica, kar ju ponovno poveže in popelje v svet impulzivne romance.

1000-500-citymagazine-cover Filmski napovednik: Logan Lucky (2017) 1000-500-citymagazine-cover Filmski napovednik: 2:22 (2017) cover Top 10 filmov Ridleyja Scotta 1000-500-citymagazine-cover V Cannesu razglasili letošnje zmagovalce · · · · ·