Absurdni zakoni evropskih držav, ki so že smešni
V zraku · buzz buzz

Kateri misliš, da zmaga v svoji nenavadnosti?

Nekatere evropske države imajo v svojih zakonodaji nekaj precej čudnih zakonov – med tem, ko so nekateri stari, so drugi na tem seznamu precej novi.

Absurdni zakoni evropskih držav:

Lososov zakon – Anglija in Škotska

Lososov zakon iz leta 1986 določa ureditev lovljenja lososov. V 32. sekciji piše, da naj bi bilo prepovedano loviti lososa v nenavadnih okoliščinah.

Prepovedano jahanje konja pod vplivom alkohola – Anglija

V Angliji naj bi bilo prepovedano jahati konja ali upravljati s kočijo pod vplivom alkohola – zakon sega v leto 1872, ko avti še niso bili izumljeni.

Prepoved vstopa v taksi za okužene – Velika Britanija

V zakonu o javnemu zdravstvu Velike Britanije iz leta 1984 naj bi bilo navedeno, da mora okuženi potnik taksistu povedati o svojem zdravstvenem stanju in ta mu lahko prepove vstop v taksi.

Promocija zdrave prehrane – Francija

V Franciji imajo promocijska podjetja strogo regulacijo glede promoviranja slabe prehrane – če pripravljajo reklamo za živilo, ki vsebuje veliko sladkorja, morajo v reklamo vključiti tudi nasvet, da je treba na dan pojesti vsaj pet kosov sadja ali zelenjave.

Legalna poroka s pokojnim – Francija

V Franciji se je domnevno dovoljeno poročiti z mrtvo osebo, vendar moraš imeti za to dovolj dokazov, da sta se imela namen poročiti, preden je ta oseba umrla. Zakon je začel veljati v času predsednika de Gaullea. Predsedniku je domnevno  neka vdova napisala ganljivo pismo, če se lahko poroči s svojim zaročencem, ki je pred kratkim umrl, in predsednik je spremenil zakon.

Prepoved predvajanja glasbe v taksiju – Finska

Leta 2002 naj bi na Finskem sprejeli zakon, ki taksistom prepoveduje, da bi predvajali glasbo – dovoljeno jim je predvajati glasbo, če plačajo 14 evrov na leto za avtorske pravice.

Zakon osebnih imena – Danska

Na Danskem morajo starši ime svojega otroka izbrati s seznama že uveljavljenih imen – na seznamu je približno 18.000 ženskih in 15.000 moških imen. Lahko pišejo oblastem ter prosijo za dodatek določenega imena na seznam, vendar pa ime ne sme biti preveč čudaško.

Prepoved nudističnega obiskovanja gor – Švica

V Švici je domnevno prepovedano gol hoditi po okoliških gorah. Zakon je precej mlad – švicarska vlada ga je uveljavila šele leta 2011 potem, ko je nek Nemec nag pohajkoval po pašnikih.

Zakon o zamrznitvi morja med Švedsko in Dansko – Danska

Zakon izvira iz leta 1658, ko sta bili Švedska in Danska v dvoletni vojni. Takrat je bilo Dancem dovoljeno, da Šveda pretepejo s palico, če pride na njihovo ozemlje prek zamrznjenega morja (v tistem času se je to pogosto dogajalo). Seveda se zakon ne izvršuje več (med drugim tudi zato, ker globalno segrevanje ne dopušča več tako nizkih temperatur, da bi morje zmrznilo), vendar ga nihče še ni odstranil.

Spolne delavke morajo nositi varnostni jopič – Španija

Leta 2010 naj bi Katalonija sprejela zakon, po katerem morajo spolne delavke nositi varnostni jopič. Ker se pogosto zadržujejo na prometni cesti, kjer iščejo stranke, je večkrat prišlo do usodnih nesreč. Z varnostnim jopičem so bolj vidne morebitnim nepazljivim voznikom.


shutterstock_268173248 Le redki lahko s telesom naredijo teh 10 stvari. Ste med njimi? freddie 10+ redkih fotografij Freddieja Mercuryja in njegovega partnerja, ki razkrivajo še neznano stran pevca Takšno srečaš le enkrat: lastnosti sanjske ženske, ki je ne smeš izpustiti iz rok Takšno srečaš le enkrat: lastnosti sanjske ženske, ki je ne smeš izpustiti iz rok JackGibbs_MovieSurfers Zakaj nekateri ljudje sovražijo dotikanje in objemanje? · ·