Lüneburška resava, Nemčija
Utrip mesta · destinacija

Bližajo se krompirjeve počitnice in če bi radi s svojimi otroci preživeli nekaj kvalitetnega časa v tujini, si ne predstavljamo boljše destinacije kot Nemčije: Razlogov je toliko, da sploh ne vemo kje začeti. Pri parkih, gozdovih, pohodnih in kolesarskih poteh, sejmih, znamenitostih, … Vidite! A bomo v nadaljevanju vseeno skušali vse skupaj spraviti v priročen vodič, v katerem vam bomo predstavili nekaj najboljših idej, kam se v Nemčiji lahko odpravite skupaj z družino, če želite preživeti zabaven, aktiven ali umirjen jesenski oddih.

Nemčija ni samo obljubljena dežela za posel in izobrazbo, ampak tudi za družine, ki si želijo preživeti kvaliteten čas izza domače meje. Krompirjeve počitnice bodo idealna priložnost za kaj takega, Nemčija pa ponuja številne ”aranžmaje”, ne glede na vaše preference. Tu so tematski parki, indoor/interaktivni centri, doživljajski parki in živalski vrtovi. Predlagamo vam obisk kakšnega izmed vodnih parkov (Tropical Islands južno od Berlina ali Sea Life Adventure Park v Oberhausnu), ali pa avanturo z dinozavri v Gondwana The Prehistoric Worldu v Posarju, za špricanje adrenalina pa bo poskrbel karting center bivšega dirkača Formule 1 Ralfa Schumacherja, ki se vije blizu Hamburga.

Tu so še Zeiss Planetarium v Jeni, pa Babelsberg Film Park v Potsdamu ter Europa-Park, ki tudi letos pripravlja Halloween program, ki mu ni para. Če imate radi ptiče, je top izbira park ptic Walsrode Bird Park blizu Bremna, ako vam je vreme naklonjeno pa priporočamo tudi obisk prikupnega parka z vidrami Otterzentrum blizu Hannovra, Phantasialand blizu Kölna in Tripsdrill Adventure Park v Cleebronu blizu Stuttgarta, ki je eden najstarejših nemških zabaviščnih parkov za otroke.

PREBERITE ŠE: Noč čarovnic: najlepše in najizvirneje izrezljane buče na svetu

Nemčija pa niso samo tematski parki ampak tudi dežela tisočerih pohodniških poti in naravnih parkov, pripravili pa smo vam izbor najboljših. Tako kot Slovenija je namreč skrit naravni biser, njene lepote pa sežejo dlje kot seže pogled, saj so se ”razkomotile” od severne nemške obale pa vse do Alp na jugu. Ponaša s 16 narodnimi parki, več kot 100 naravnimi parki in kar 15 UNESCO-vimi biosfernimi rezervati. Toplo vam priporočamo pohodniško pot Rheinsteig pri Wiesbadnu, ki vas bo vzdolž reke Ren popeljala mimo romantičnih dvorcev in vinskih trt, ali pa pohajkovanje po narodnem parku Hainich, kjer se lahko sprehajate kar med drevesnimi krošnjami. Če iščete panorame, predlagamo obisk nekdanje vulkanske pokrajine Eifel, Schwarzwalda, alpskega Allgäua ter največjega nemškega naravnega parka Altmühltal. Ne smemo pa pozabiti na pravljične skalne formacije pokrajine Sächsische Schweiz ter buhteče gozdove Turingije, ki so nekakšna pljuča osrčja Nemčije.

Če vam hoja po trdnih tleh ni dovoljšen izziv, je vaša izbira plezalni sprehod v Porurju, kjer stopate med zaprtimi plavži. Tudi sicer vas bo ta košček Nemčije navdušil z najbolj nenavadnimi znamenitostmi in športnimi aktivnostmi, njegovo bogato industrijsko dediščino pa je v jesenskem soncu najbolje raziskovati na dveh kolesih vzdolž reke Ruhr. Za tiste, ki hrepenite po adrenalinu, pa boste svojo dozo dobili z obiskom atraktivnega ”indoor” vetrovnika v Centru padalstva v Bottropu, kjer se nahaja prvi simulator prostega pada (za spoznavanje občutka letenja), ki je primeren tudi za začetnike in najmlajše.

Če želite za kvaliteten oddih v Nemčiji kar najhitreje ustaviti jeklenega konjička, potem je jugovzhod Bavarske, ki je le dobre 3 ure vožnje iz Ljubljane, kraj za vas. Ljubitelji narave boste na urejenih pohodniških in kolesarskih poteh vseh zahtevnostnih stopenj lahko občudovali gorski raj Bavarske, obiskali edini nemški narodni park v alpskem svetu, se z ladjico popeljali po slikovitem jezeru Königssee ali se z gorskimi vzpenjačami dvignili na okoliške vrhove in do slovitega Orlovega gnezda. Tu so še termalni parki, soteske in muzeji, pa zdraviliško mestece Bad Reichenhall, ki si je ime ustvarilo z belim zlatom (beri soljo).

Jesenska nagradna igra Nemške turistične organizacije:

Potegujte se za vaš sproščujoč oddih v nemškem termalnem mestecu Bad Staffelstein, ki se nahaja na severu Bavarske blizu čudovitega Bamberga. Pošljite nam vašo najlepšo družinsko jesensko fotografijo ali pa risbico vaših najmlajših z jesenskimi motivi. Najbolj prikupno fotografijo ali risbico bomo nagradili z dvema nočitvama z zajtrkom v wellness hotelu Best Western Plus Kurhotel an der Obermaintherme****, ki se nahaja v samem središču Bad Staffelsteina ter ne daleč stran od enega izmed največjih in najlepših nemških naravnih parkov – Naturpark Altmühltal, ki še posebno v jeseni navdušuje v vsej svoji lepoti in obiskovalcem nudi številne čudovite zlato obarvane panorame.

Vaše prispevke pošljite do 31. novembra 2015 na predstavništvo Nemške turistične organizacije preko e-pošte na naslov maja.horvat@germany.travel ali preko navadne pošte na naslov Nemška turistična organizacija, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana s pripisom »Jesenska nagradna igra«.


iStock_000037683396_Medium Zakaj bi moral vsak vsaj enkrat v življenju potovati sam new 8 fantastičnih avtobusnih postaj bp15 Pariški Eifflov stolp bogatejši za steklena tla 1_naslovna1 Riga – mesto, ki je svetlo tudi pozimi #1 · ·