Super hero kid
V zraku · buzz buzz

Sanje. Misteriozne, nenavadne, oči odpirajoče in tudi prava nočna mora: sanje so vse to in še veliko več. Tukaj so neverjetna dejstva o sanjah, ki jih morda še ne veste.

Je za vami noč polna groze in nemira, koliko sanj se dejansko spomnite in ali sanjate v barvah? Tukaj so neverjetna dejstva o sanjah, ki jih morda še ne veste.

Lucidne sanje

Lucidne sanje so sanje, ki se jih zavedamo. V njih lahko z zavestjo vplivamo na dogajanje in razplet sanj. Obstaja celo subkultura ljudi, ki prakticirajo tovrstne sanje in uporabljajo različne tehnike za njihov doseg. V sanjah počnejo izjemne stvari, kot je letenje, prehajanje skozi zidove in celo potovanje v različne dimenzije.

Izumi, ki so jih navdihnile sanje

Sanje so odgovorne za nekaj največjih izumov človeštva. Nekaj primerov: ideja za Google (Larry Page), šivalni stroj (Elias Howe), periodični sistem (Dimitri Mendeleyev)…

Med sanjanjem smo paralizirani

Med spanjem in sanjanjem je naše telo zaradi lastne varnosti praktično paralizirano. Telo nam torej (ponavadi) prepreči, da bi delovali tako, kot narekujejo naše sanje. Pri tem se izključijo misli, čuti, zmanjša se izločanje sline, zniža se srčni utrip, oči pa se obrnejo “na vrano”.

Nekateri sanjajo črno-belo

12 odstotkov ljudi sanja črno-bele sanje, sanje ostalih pa so v barvni verziji.

PREBERITE ŠE: Kaj v resnici pomenijo vaše sanje – 10 najpogostejših sanj in njihov pomen

Tudi slepi sanjajo

Ljudje, ki so oslepeli po rojstvu, lahko v sanjah še vedno vidijo slike, ljudje, ki so se rodili brez daru vida pa slik ne vidjo. Njihove sanje so kljub temu žive, saj v sanjah podoživljajo občutke.

Moški sanjajo drugače kot ženske

Čeprav vsi ljudje sanjamo (razen v primerih psiholoških motenj), moški sanjajo drugače kot ženske. Moški sanjajo več o drugih moških (70 odstotkov), medtem ko ženske sanjajo o moških in ženskah v enakem razmerju. Ženske ponavadi sanjajo dlje, njihove sanje pa so pretežno čustvene narave. Moški sanjajo bolj agresivne sanje, oboji pa se fizično odzivajo na sanje povezane s spolnostjo.

Sanjamo le ljudi, ki jih poznamo

Čeprav so naše sanje polne tujih ljudi, gre za obraze resničnih ljudi, ki smo jih enkrat v življenju že videli, vendar se jih ne spomnimo. Čarovnica v naših sanjah je tako lahko prodajalka, ki smo jo videli, ko smo bili stari tri leta.

Aktivni možgani

Čeprav sanje povezujemo z mirom in tišino, so možgani med sanjanjem bolj aktivni kot čez dan.

Kreativnost in sanje

Kot smo že omenili, so sanje odgovorne za mnoge izume in jih zato ne gre podcenjevati. Sanje namreč polnijo našo kreativnost. Ljudje, ki imajo motnje REM spanca in zato ne sanjajo, so opazno manj kreativni in imajo težave pri kreativnem reševanju problemov.

Tudi živali sanjajo

Tudi naši živalski prijatelji sanjajo. Nekaj najbolj smešnega je opazovati psa, ki med sanjanjem bevska in “teče” za žogico.

Sanje niso za vedno

Sanje pozabimo takoj, ko se zbudimo – pet minut zatem ko se zbudimo pozabimo že polovico sanj, v desetih minutah pa je pozabljenih že 90 odstotkov sanj. Razlage pravijo, da se to zgodi zato, ker so sanje pogosto nerazumljive in zmedene in ker zjutraj o sanjah niti ne premišljujemo.

Hoja v spanju

Parasomnije, kot so mesečnost, more in nočni strahovi, so motnje spanja, za katere so značilne različne oblike neželenih dejavnosti. Največkrat se pojavijo med spanjem ali na prehodu iz spanja v budnost. Med zanimivejšimi primeri je ženska, ki je imela med spanjem več spolnih odnosov s tujci, moški, ki je v spanju ubil svojega bratranca in moški, ki je v spanju padel iz tretjega nadstropja in preživel.

Nekaj zanimivosti v povezavi s sanjami pa še v videu:

možgani1 Kako natrenirati možgane na srečo Kdo bi si mislil, da so podgane lahko tako prikupni hišni ljubljenčki. Dokaz, da so tudi podgane lahko nadvse prikupni hišni ljubljenčki new Nore “epske” poroke ali kako je ljubezen lahko zabavnejša od nas samih Ožji izbor Kdo so zmagovalci največjega foto natečaja Sony World Photography Awards 2015 ·