Nova Mazda CX-30: križanec, ki veliko obljublja
Utrip mesta · mobilno

Po prvih špekulacijah smo vsi pričakovali, da bodo pri Mazdi predstavili novo generacijo Mazde CX-3, a zgodilo se je nekaj, kar nas je presenetilo – na trg je prišla nova Mazda CX-30. In po čem se razlikuje od drugih Mazdinih modelov?

Mazda CX-30 je nova članica Mazdine družine, ki bo nastopala na vseh svetovnih trgih – po velikosti sodi med modela CX-3 in CX-5, ima malenkost bolj zadržan dizajn, s konservativnejšim pristopom k oblikovalskemu jeziku Kodo, proporci so uravnoteženi, dizajn je manj agresiven kot pri Mazdi CX-5 in se vozi na arhitekturi Skyactive.

Novo Mazdo CX-30 bodo poganjali bencinski in dizelski motorji EURO 6, na voljo bodo pa z ročnim ali samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom. Vsi bencinski motorji bodo na voljo z Mazdinim sistemom M Hybrid – gre za blago hibridni sistem, pri katerem vgrajena litij-ionska baterija pomaga pri speljevanju, pospeševanju in učinkovitost. Sistem je tako sestavljen iz bencinskega motorja, elektromotorja in 24-voltne baterije.

Nova Mazda CX-30 bo imela na voljo najnovejše Mazdine Skyactive-X motorje, za katere pravijo, da v sebi združujejo najboljše karakteristike bencinskega in dizelskega motorja. Natančnih številk o zmogljivosti motorja v modelu CX-30 še nimamo, a če sklepamo po novi Mazdi3, si lahko obetamo okoli 178 konjskih moči. Ponudila bo tudi štirikolesni pogon s sistemom razporeditve navora – s tem naj bi omogočili večji oprijem in boljše vozne lastnosti, brez povečane porabe goriva.

Mazda CX-3 je pri nas priljubljen avtomobil, lahko pa hitro zgodi, da jo bo nova Mazda CX-30 zaradi večjih proporcev kmalu prehitela.

Galerija: Mazda CX-30

Mazda CX-30Odpri galerijo

Audi Q4 e-tron concept Audi Q4 e-tron: električni SUV z zavidljivim dosegom Koenigsegg Jesko Koenigsegg Jesko: mu bo uspelo prebiti magično mejo 480 km/h? Jaguar XE Jaguar XE: širši, nižji in bolj mišičast Piëch Mark Zero Piëch Mark Zero: električni lepotec, ki se napolni v 5 minutah · ·