Utrip mesta · arhitektura

Kronplatz ne bo več slovel le po divjemu petelinu v svoji podobi, čokoladam v obliki carving smuči, jajčnih Bombardinih ter na splošno kot odlični italijanski smučarski destinaciji na Južnem Tirolskem. Tam se bo kmalu v vsej svoji osupljivosti bohotil tudi muzej Messner Mountain Museum Corones.

Posvečen alpinizmu, bo očaral že s svojo arhitekturno pojavo na tematsko kar se da primerni lokaciji. Edinstvena kompozicija tekočih, medsebojno povezanih struktur bo namreč vklesana v dejansko gorsko pobočje, medtem ko vhodni stekleni nadstrešek spominja na bleščečo ledeno ploskev. Steklo tako predstavlja rdečo nit, odkrivajoč lepote narave, tako navznoter, kot navzven. Notranja vijoča se grbina bo povezovala labirint začasnih in stalnih razstavnih prostorov, Messnerjevega arhiva predmetov in fotografij ter avditorija.

A kot najčudovitejši atribut novega muzeja bo vsekakor 240-stopinjska panorama na okoliško visokogorsko pokrajino, kjer se skrivajo Zillertal Alpe, Dolomiti in znani ledenik Marmolada. Osrednji namen projekta je namreč vnesti kulturno in izobraževalno noto v to priljubljeno alpsko destinacijo.

Messner Mountain Museum Corones bo pod arhitekturno taktirko Zaha Hadid Architects na 1.000 kvadratnih metrih, znotraj globin naravnega gorskega hladu, predvidemo dokončan v letošnjem poletju.

Odpri galerijo
Futuristični butični hotel Zasebna knjižnica Karla Lagerfelda. Čudovite in veličastne knjižnice sveta najozja-stavba-na-svetu Najožja stavba na svetu oi Neverjetna optična iluzija sredi kalifornijske puščave · · · · ·