Blisk strele
V zraku · buzz buzz

Strele so fascinanten naravni pojav, ob katerem pa uživamo le, če smo kje na varnem, sicer pa se jih bolj kot ne (upravičeno) bojimo. Vas zanima, kateri je bila najdaljši in najdlje trajajoči blisk strele v zgodovini? Znanstveniki Svetovne meteorološke organizacije (WMO) so s pomočjo sodobnih meteoroloških naprav prišli do odgovora. Uganete, koliko je meril najdaljši blisk strele?

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je za najdaljši blisk strele vseh časov razglasila blisk strele, ki je udaril 20. junija 2007 nad Oklahomo (ZDA) in je v dolžino meril kar 321 kilometrov, kar je skoraj toliko kot razdalja od Maribora do Budimpešte.

PREBERITE ŠE: Fotografiranje Eifflovega stolpa v nočnem času je kaznivo dejanje!

Drugi rekorder pa prihaja iz južne Francije, točneje z Azurne obale (Provence-Alpes-Côte d’Azur), kjer so znanstveniki 30. avgusta 2012 zabeležili najdlje trajajoči blisk strele.

Ta trajal kar 7,74 sekunde, kar je izjemen podatek, če vemo, da strele v povprečju svetijo vsega 0,2 sekunde (vodoravno je potoval kar 200 kilometrov)! Takšne natančne meritve WMO-ju omogoča napredna tehnologija.

Ob tem ta opozarja, da je, ko zaslišimo grom (strela je namreč sestavljena iz bliska in groma) zadnji čas, da se umaknemo na varno. Še vedno velja splošna ocena, da dobimo oddaljenost bliska v kilometrih, če čas, ki preteče od bliska do groma, delimo s tri. Strele vsako leto terjajo veliko življenj, zato ni odveč biti previden.

StreleOdpri galerijo

Nasveti za dekleta: kako vzpostaviti dober odnos s svojim fantom Nasveti za dekleta: kako vzpostaviti dober odnos s svojim fantom Nessie Je ta fotografija dokaz, da morska pošast Nessie zares obstaja? Vrsta pred blagajno Katero vrsto pred blagajno izbrati, da boste najhitreje na vrsti? Živali s smešno pozicijo oči. Tako bi bile videti živali, če bi imele oči tam kot ljudje