Severna Koreja ima le 28 spletnih strani.
V zraku · buzz buzz

Severna Koreja je najbolj hermetično zaprta, najbolj izolirana in najskrivnostnejša država na svetu. O tem priča tudi ugotovitev varnostnega inženirja mobilne aplikacije Uber, Matthewa Bryanta, ki se je po napaki v spletnem sistemu Severne Koreje (nastala je napaka pri konfiguraciji strežnikov) lahko dokopal do seznama vseh spletnih strani s severnokorejsko domeno (.kp). Nad ugotovitvijo je bil presenečen, saj lahko Severni Korejci dostopajo le do 28 spletnih strani!

Ste vedeli, da lahko spletni uporabniki v Severni Koreji dostopajo le do 28 spletih strani? Zagotovo niste, kajti gre za najbolj izolirano državo na svetu, ki skrbno čuva svojo zasebnost. A nedavno se je Matthew Bryant, Uberjev varnostni inženir, prek skripte oz. programa, ki deluje v ozadju in s katerim je iskal napake in luknje v sistemu, nenadejano dokopal do seznama severnokorejskih spletnih strani, torej strani z državo domeno .kp.

Teh je le 28, večinoma pa dišijo po državni propagandi, nekaj pa je tudi angleških. Med drugim imajo Severnokorejci svojo različico Facebooka, ki se imenuje Friend.

PREBERITE ŠE: Najbolj priljubljen brskalnik 2016 v Sloveniji je …

Tehnično gledano Severni Korejci nimajo dostopa do spleta. Namesto tega uporabljajo interno spletno storitev Kvangmjong. To omrežje nudi e-pošto in cenzurirane informacije s tujih znanstvenih spletnih strani ter dostop do spletnih strani, ki jih upravlja vlada. Leta 2013 je Severna Koreja za kratko obdobje ponujala tudi necenzuriran internet prek omrežja 3G za turiste, vendar ga je po mesecu ukinila. Internet kot tak je dostopen le najvišjim uradnikom – država ima le 1024 IP-naslovov!

Seznam spletnih strani v Severni Koreji:

http://airkoryo.com.kp

http://cooks.org.kp

http://friend.com.kp (klon Facebooka)

http://gnu.rep.kp

http://kass.org.kp

http://kcna.kp

http://kiyctc.com.kp

http://knic.com.kp

http://koredufund.org.kp

http://korelcfund.org.kp

http://korfilm.com.kp

http://ma.gov.kp

http://masikryong.com.kp

http://naenara.com.kp

http://nta.gov.kphttp://portal.net.kp

http://rcc.net.kp

http://rep.kp

http://rodong.rep.kp

http://ryongnamsan.edu.kp

http://sdprk.org.kp

http://silibank.net.kp

http://star-co.net.kp

http://star-di.net.kp

http://star.co.kp

http://star.edu.kp

http://star.net.kp

http://vok.rep.kp


Highlining Hayley Ashburn v Dolomitih. Hayles Ashburn – highline na ekstremni višini v italijanskih Dolomitih Žive slike Poglej dvakrat! Alexa Meade ustvarja žive slike To so najdražje pasme psov na svetu shutterstock_339896984 Slovenija je peta najbolj zelena država na svetu · · ·