Življenje leta 2045
Utrip mesta · arhitektura · Utrip mesta · dom

Dobrodošli v prihodnosti! Tako bomo živeli leta 2046. Gre za vizijo futurologa Iana Pearsona, ki je znan po tem, da z neverjetno točnostjo napoveduje prihodnost (trenutno ja ta 85-odstotna). V svoji prerokbi ponudi konkretne obrise, kaj v prihodnosti prinašata arhitektura in gradbeništvo. Oglejte si, kako bo videti naše življenje čez 30 let.

Vas zanima, kako bomo živeli leta 2045? Futurolog Ian Pearson je skupaj z gradbenim podjetjem Hewden izdelal poročilo, v katerem je podal svojo vizijo sveta čez 30 let. Predstavljamo osem najbolj všečnih napovedi.

PREBERITE ŠE: Pol stoli, pol ležalniki, ki oživljajo pozabljene dele mesta

Zgradbe bo upravljala umetna inteligenca (pozdravljena, stavbena različica Siri)

V prihodnosti bosta lahko človek in zgradba med seboj komunicirala. Človek bo lahko stavbi naročil, da zviša ali zniža temperaturo prostora, ipd.

Samozadostnost stavb in ekspanzija v nebo

Nebotičniki bodo postali mesta v malem. Z naraščanjem cen zemljišč bodo stavbe rasle v nebo, posamezna nadstropja pa bodo namenjena točno določenim dejavnostim. Tako bomo v prihodnosti v fitnes namesto na drugi konec mesta odhajali 50 nadstropij niže. V stavbah bodo ločena delovna, bivalna in druge vrste okolij.

Okna bodo nadomestili VR-zasloni

V filmu Nazaj v prihodnost II je bil Martyjev dom opremljen z VR-oknom. Nekaj podobnega nam napoveduje tudi Pearson, ki trdi, da si bomo v bomo v prihodnje sami izbrali, kakšen pogled si želimo skozi okno.

Pršilo, ki vpija sončno energijo

Potencial tovrstnih pripomočkov bo odvisen od razvoja nanotehnologije, v osnovi pa naj bi tovrstno razpršilo absorbiralo in spreminjalo sončne žarke v uporabno energijo.

Toplota in svetloba nam bosta sledili kot senca

Toplota in svetloba bosta usmerjeni naravnost v nas (po principu smernih zvočnikov), tako da boste lahko imeli okoli sebe vedno mikroklimo, ki si jo boste želeli, in to neodvisno od klime v drugih predelih prostora. Toplota in umetna svetloba naj bi namreč sledili človeku.

Robotske obleke namesto strojev

Delavci bodo v delovnem procesu za prenašanje težkih stvari nosili t. i. robotske eksoskelete (zunanje skelete). Tovrstna tehnologija je sicer že danes v povojih. Primer je Panasonicova robotska obleka, ki omogoča prav prenašanje težkih predmetov brez naprezanja.

Nevarna dela bodo opravljali roboti

V poročilu je navedeno, da bodo roboti z ljudmi sodelovali pri številnih projektih, nevarna dela pa bodo opravljali sami in s tem zmanjšali možnost poškodbe na delovnem mestu.

3D-tiskanje in roboti kot gradbinci

Ta kombinacija bo omogočala ekspresno hitro gradnjo, k čemur bodo pripomogli tudi novi, še učinkovitejši gradbeni materiali, kar bo povsem spremenilo način gradnje, ki ga poznamo danes.

Menite, da bomo res tako živeli leta 2045? Si želite, da se Pearsonove prerokbe uresničijo?

PhotoGraphic - fotografije arhitekture za perfekcioniste PhotoGraphic – fotografije arhitekture s popolno kompozicijo Mikroinštalacije - urbano pohištvo sredi Wroclawa Pol stoli, pol ležalniki, ki oživljajo pozabljene dele mesta Plavajoči pomol na jezeru  Iseo Plavajoči pomol na italijanskem jezeru Iseo nared za hojo po vodi Hoteli z najlepšimi terasami na strehi Hoteli z najlepšimi terasami na strehi na svetu ·