tesla-roadster-3
Utrip mesta · mobilno

Oče Tesle, Elon Musk, je kar prek Twitterja čivknil, da električni Roadster, model, ki je Teslo postavil na svetovni avtomobilistični zemljevid, dobiva nadgradnjo in da bo tako kot bencinarji čisto pravi ”dolgoprogaš”. Novi Tesla Roadster 3.0 naj bi namreč z enim polnjenjem omogočal 644 potovalnih kilometrov, kar je za tretjino (31%) več kot smo lahko iz Roadsterja iztisnili do sedaj.

Električni Roadster 3.0 je nadgradnja izvornega modela. Vanj so pri Tesli vkomponirali ideje in znanja, ki so jih tekom let oziroma kilometrov nabirali posebej pri modelu S v katerega senci je zadnje leta živel Roadster.

Največ pozornosti in prelitega črnila so si izborile tri novosti: manjši zračni upor oz. boljša aerodinamika, manjše trenje koles oz. manjši kotalni upor in litijeva baterija z boljšo ”kondicijo”. Slednja po novem zmore 70 kWh, kljub temu pa je iste rasti kot prednica. Nekaj kozmetičnih, a ne naključnih popravkov profila avtomobila je pomenilo, da se je koeficient zračnega upora zmanjšalo za 15%, tj. iz 0,36 na 0,31.

PREBERITE ŠE: City Test: Tesla S / prihodnost = električna #ev #teslas #tesla

Poleg tega, da je šel Roadster 3.0 ”pod nož”, so pri Tesli za prenovljen videz poskrbeli tudi z ”obutvijo”. Z nizkokotalnimi pnevmatikami so oklestili upor za približno 20% (iz 0,011 na 0,0089), svoje pa so pri tem dodale tudi boljše zavore in ležaji. Koliko teh novosti se bo preselilo tudi na model S še ni znano, kot tudi ne cena osveženega Roadsterja. Je pa znano, da naj bi druga generacija Roadsterja prišla v prodajne salone leta 2017.

Odpri galerijo
BMW_X4_test_6 City test: BMW X4 – športni kupe & terenec cadillac_CTS-V_uradno_2 Cadillac CTS-V monstrum z 640 KM vrgel rokavico nemški “sveti” trojici mitsubishi_outlander_phev_predstavitev_18 Mitsubishi outlander PHEV – pionir med priključno hibridnimi suvi končno pri nas 979034804325827464 Infiniti Vision Gran Turismo: Virtualna študija za igrico GT6 ·