Teslin tovornjak Tesla Semi
Utrip mesta · mobilno

S Teslinim tovornjakom Tesla Semi so nas že kar lep čas dražili z zakritimi fotografijami, kakšnimi kratkimi filmčki in podobno. Zdaj je naposled le z nami in glede na prve informacije utegne biti električna energija tudi v tovornih vozilih povsem uporabna stvar.

Že samo dejstvo, da Teslin tovornjak Tesla Semi od 0 do 100 km/h pospeši v le 5 sekundah, se sliši naravnost neverjetno. Vse to seveda brez prikolice, a kljub temu je to čas, ki ga ne doseže večina avtomobilov, kaj šele tovornih vozil. S polno naloženo prikolico, okoli 35 ton, doseže to hitrost v zgolj dvajsetih sekundah. Teslin tovornjak ima dovolj moči, da se spopade s 5-stopinjskim klancem in to s hitrostjo 100 km/h. Tega bo zelo vesel vsak voznik tovornjaka, še bolj pa tisti, ki na kakšni zaviti gorski cesti obtičijo za njim.

Doseg Teslinega tovornjaka ocenjujejo na 800 kilometrov pri avtocestni vožnji. To je dlje, kolikor lahko prevozijo dizelsko gnani tovornjaki s polnim tankom. Zasluga gre izredno aerodinamični zasnovi tovornjaka, za katero pravijo, da ima boljši količnik zračnega upora kot Bugatti Chiron. Seveda si tukaj zastavimo vprašanje, koliko dolgo je treba polniti baterije Teslinega tovornjaka. Odgovor nas je presenetil, saj le 30 minut polnjenja zadostuje za okoli 640 kilometrov poti. Za to je potrebna Teslina superhitra polnilca, ki jih nameravajo postaviti po Evropi, in tako prevažanje tovora z električnim tovornjakom ne bo več le znanstvena fantastika.

Voznikov položaj je postavljen na sredino, kjer ga z vsake strani obkroža zaslon, občutljiv na dotik. Povsod okoli tovornjaka so nameščene kamere in pomagajo pri pregledu mrtvih kotov. Pri zastojih v prometu se lahko voznik razbremeni z uporabo avtopilotnega sistema, saj bo tovornjak sam sledil tovornjaku pred njim. Glede na predstavljeno lahko sklepamo, da bo Tesla naredili revolucijo tudi med tovornimi vozili in ne samo med osebnimi avtomobili. In ob tovornjakih s takim dizajnom bo tudi pogled na avtocesto lepši.

PREBERITE ŠE: TESLA MODEL M

Galerija slik – Teslin tovornjak Tesla Semi

Teslin tovornjak Tesla SemiOdpri galerijo

Tesla Roadster Tesla Roadster: presenečenje, ki ga nihče ni pričakoval Honda Gold Wing: po poti nekdanje slave Honda Gold Wing: po poti nekdanje slave Chevrolet Corvette ZR1: najmočnejša Corvetta vseh časov Chevrolet Corvette ZR1 (2019): najmočnejša Corvetta vseh časov Domen pred salonom Domen Prevc vozi Ford KA+ · · ·