Serija portretov Women’s Work
V zraku · buzz buzz

Ste kdaj srečali mesarko? Kaj pa gradbenico? Predstave o vloga spolov so še vedno precej tradicionalne in stereotipne. V naših glavah je še vedno zakoreninjena klasična delitev dela. Okolica od žensk in moških pričakuje točno določeno vedenje in opravljaje točno določenih del. Ena od najbolj trdovratnih predstav je zagotovo, da so ženske primernejše za gospodinjska dela, moški pa so boljši vodje, saj so ženske preveč čustvene za sprejemanje resnih poslovnih odločitev. Prav tako velja, da se deklice ne igrajo z avtomobilčki in dečki ne z Barbikami. Fotograf Chris Crisman se je v svojem projektu Women’s Work lotil prav te ‘problematike’, njegovi portreti pa ženske prikazujejo v netradicionalnih vlogah.

Kako močna je stereotipizacija žensk, priča podatek, da številni poklici sploh nimajo ženske ustreznice. Vodja je en tak primer. To zgolj potrjuje, da imamo kljub navidezni enakopravnosti še vedno zakoreninjene predstave o tem, kaj pritiče določenemu spolu. Že res, da moškost in ženskost dobivata novo podobo, a se prav v njej zrcalijo predsodki in stereotipi  tradicionalne preteklosti. Toda serija ženskih portretov Women’s Work Chris Crisman ruši te stereotipe in dokazuje, da lahko ženske opravljajo vsako delo, tudi ‘moško’.

PREBERITE ŠE: Tako so bili v mladosti videti ameriški predsedniki

Če menite, da obstaja ‘moško’ in ‘žensko’ delo, se pripravite, da vas ta serija fotografij postavi na realna tla. Gre za serijo portretov žensk v vlogah, ki skozi stereotipna očala pripadajo moškim. Kot boste videli, pa se ženske prav dobro znajdejo tudi v poklicih, ki tradicionalno pripadajo moškim.

Galerija – portreti žensk v ‘moških vlogah':

Serija portretov Women’s WorkOdpri galerijo

Skrivnostno življenje Donalda Trumpa Skrivnostno življenje Donalda Trumpa James Fridman - kralj Photoshopa James Fridman: satirični mojster Photoshopa, ki želje uporabnikov jemlje dobesedno BeFunky Collage Par je fotografiral svoj razhod. Ljudje ne vedo, kaj naj si mislijo. Tuna kot ognjišče Tako si lahko s konzervo tune skuhate obrok · · · · · · ·