Sundance
Kulturni izbor · film

Včeraj smo bili priča še enemu zaključku “indie” filmskega festivala Sundance, ki je ponovno ponudil številne zanimive filmske poslastice in občutno podaljšal naš že tako zapolnjen seznam filmov, ki si jih želimo ogledati.

Festival Sundance je ustanovil Robert Redford leta 1987. Sprva je bil festival mišljen kot prizorišče retrospektiv in okroglih miz na temo filma, že takrat pa so predvajali filme, ki so nastali izven holivudskega študijskega sistema. Vodenje festivala je leta 1985 prevzel inštitut Sundance in ga iz “Utah/US Film Festival” preimenoval v Filmski festival Sundance.

Festival je kmalu zaslovel kot festival “indie” filma, saj se je mnogo neodvisnih filmskih ustvarjalcev, ki so s pomočjo festivala prejeli zasluženo prepoznavnost, prvič predstavilo na Sundance: Kevin Smith, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, James Wan, Jim Jarmusch in drugi.

Festival je pomagal k prodoru mnogih filmov, ki še sedaj veljajo za kultne: Saw, Blair Witch Project, El Mariachi, Clerks, Sex, Lies, and Videotape, Napoleon Dynamite, American Splendor in Super Size Me.

Ob koncu festivala so podelili tudi težko zaslužene nagrade. Nagrado za najboljši celovečerec je dobila glasbena drama Whiplash, ki pripoveduje zgodbo o 19-letnem bobnarju, ki se je na poti do glasbene vrhunskosti pripravljen odreči vsemu. Med dokumentarci je slavil Rich Hill. Predstavi zgodbo o treh najstnikih, ki odraščajo v mestecu Rich Hill. Med mednarodnimi filmi je nagrado prejela čilska drama To Kill A Man, ki govori o preprostem individualcu, ki se kar naenkrat znajde med uličnimi huligani. Med mednarodnimi dokumentarci je žirijo najbolj navdušil sirski Return to Home. Dokumentirana zgodba o nogometašu in kamermanu, ki sta v grozi sirskega spopada namesto orožja izbrala kamero in žogo.

Še kratek pregled nagrad:

U.S. (Drama): Whiplash, Režija: Damien Chazelle
U.S. (Dokumentarec): Rich Hill, Režija: Tracy Droz Tragos, Andrew Droz Palermo
World Cinema (Drama): To Kill A Man, Režija: Alejandro Fernández Almendras
World Cinema (Dokumentarec): Return to Homs, Režija: Talal Derki
Nagrada občinstva U.S. (Drama): Whiplash, Režija: Damien Chazelle
Nagrada občinstva U.S (Dokumentarec): Alive Inside, Režija: Michael Rossato-Bennett
Nagrada občinstva World Cinema (Drama): Difret, Režija: Zeresenay Berhane Mehari
Nagrada občinstva World Cinema (Dokumentarec): The Green Prince, Režija: Nadav Schirman
Nagrada občinstva v sekciji Next: Imperial Dreams, Režija: Malik Vitthal
Režija (U.S. Drama): Cutter Hodierne – Fishing without Nets
Režija (U.S. Dokumentarec): Ben Cotner & Ryan White – The Case Against 8
Režija World Cinema (Drama): Sophie Hyde – 52 Tuesdays
Režija World Cinema (Documentarec): Iain Forsyth & Jane Pollard – 20,000 Days on Earth
Nagrada za scenarij Waldo Salt (Drama): The Skeleton Twins, Craig Johnson & Mark Heyman
Nagrada za scenarij World Cinema: Blind, Eskil Vogt

Animirana komedija LEGO film Premiera animirane komedije LEGO Fantazijska akcijska komedija Vampirska akademija (Vampire Academy, ZDA, 2014) Premiera: Vampirska akademija HER-FP-0864 Nagradna igra: izvirna ljubezenska zgodba Ona Komična drama Neskončna lepota (La grande bellezza, Francija, Italija, 2013) Komična drama Neskončna lepota