b21a7ef3-67ff-4ff3-a18d-7075f149cb97
V zraku · odnosi

V svetu, ko je možno študirati na drugem koncu planeta, se dobesedno čez noč odseliti na drugo celino ali pa se odločiti, da bomo nedoločeno število mesecev potovali, se pod temi pogoji ne spreminjajo le romantične zveze, temveč tudi prijateljstva. Kako jih ohraniti v tem norem tempu življenja? Eden izmed trikov je, da se zavedaš, da je pomembno, da svoje prijatelje kdaj pokličeš, ne pa jim samo pišeš.

Iz pisem smo ljudje prešli na telefonske klice, iz telefonskih klicov na tekstovna sporočila, danes pa je vedno bolj v trendu to, da odnose enostavno ohranjamo preko všečkov in sledenju na raznih socialnih omrežjih. Zakaj pa je pomembno, da svoje prijatelje kdaj pokličeš, ne pa jim samo pišeš? Skoraj vsi, z redkimi izjemami, smo sužnji vedno hitrejšega tempa življenja. Prosti čas za nas same ter za utrjevanje vezi z dobrimi prijatelji nam postaja tujka. Po drugi strani pa vse več časa »zapravimo« z gledanjem v telefon, »scrollanjem« v neskončnost in neprestanim dopisovanjem z drugimi ljudmi.

Morda je čas, da poskušamo zgraditi drugačen pristop do povezovanja drug z drugim. Namesto, da si ves čas v kontaktu s svojimi prijatelji preko tekstovnih sporočil (kar vključuje tudi vse možne oblike komuniciranja na socialnih omrežjih), jih večkrat pokliči – če ne živite daleč stran, pa je še boljša ideja, da se večkrat dobite v živo in skupaj preživite kvalitetne trenutke. Neprestana povezanost preko socialnih omrežij in tekstovnih sporočil nam da občutek, da ohranjamo prijateljstva, kar je do neke mere sicer res. Se pa lahko hitro ujamemo v past in ta prijateljstva ohranjamo na zelo površinski ravni. Pristni in globoki odnosi, ki nas kot ljudi osrečujejo, ne potrebujejo zgolj pretok informacij, temveč za svoj obstoj rabijo prav posebne pogoje: aktivno poslušanje, zanimanje za zgodbo našega prijatelja brez motečega pisanja telefona, predanost in čas za drugega.

shutterstock_261254672 5 znakov, da imaš ob sebi sanjskega partnerja before-midnight-stills-wallpaper-2 Teh 38 vprašanj moraš zastaviti partnerju, s katerim želiš resno razmerje shutterstock_1259175172 Kako veš ali je pred tabo iskrena oseba?! shutterstock_748933882 20+ porednih psiholoških “hekov”, zaradi katerih ti bo v življenju mnogo lažje ·