Zakaj plamenci (flamingi) stojijo na eni nogi?
V zraku · buzz buzz

Rožnata bitja, katerih prikupna podoba je krasila naša oblačila, modne dodatke in dom, se v naravi obnaša nekoliko drugače ‒ flamingi stojijo na eni nogi, nihče pa ni bil popolnoma prepričan, zakaj to počnejo. Vse dosedanje teorije so padle v vodo, znanost je našča odgovor, ki bo verjetno držal.

Razloge, zakaj flamingi stojijo na eni nogi, smo iskali v različnih rečeh ‒ ena od teorij je zagovarjala idejo, da plamenci stojijo na eni nogi zato, ker na tak način lažje uravnavajo temperaturo. Če bi z dvema nogama stali v vodi, bi prej izgubili telesno temperaturo. Tej teoriji bi še verjeli, a očitno je prišel čas, da nanjo pozabimo, ker so raziskovalci našli alternativni odgovor.

V skladu z novo študijo, objavljeno v časopisu Royal Society Journal Biology Letters, je flamingom manj naporno stati na eni nogi kot dveh. Raziskovalec Young-Hui Chang je skupaj z drugimi raziskovalci izvedel vrsto poskusov na truplih flamingov, in sicer ugotovili so, da trupla lažje ‘stojijo’ na eni nogi kot obeh. Flamingo lahko drži na eni nogi svojo težo stabilno, brez mišične aktivacije. Flamingi, ki ‘so stali’ na obeh nogah, niso uspeli ohraniti stabilne drže, kar kaže na večjo potrebo po mišični aktivacijiRaziskovalci so opazovali žive flaminge in prišli do istih ugotovitev.

Ugotovitve tako kažejo, da se flamingi tako držijo zaradi gravitacije, ki ne zahteva mišične sile in velikih energetskih izdatkov.

Dokaz, da so bili tvoji stari starši bolj zabavni kot ti. Dokaz, da so bili tvoji stari starši bolj kul kot ti Obrazi modelov, pakirani kot sveže meso, te opozarjajo le na eno stvar. Obrazi modelov, pakirani kot sveže meso, ti sporočajo to Presenetljiva dejstva o snegu, ki jih gotovo ne poznaš. Presenetljiva dejstva o snegu, ki jih gotovo ne poznaš To je lahko razlog, da ti ni več všeč tvoj najljubši parfum To je lahko razlog, da ti tvoj najljubši parfum ni več všeč ·