melissa-askew-642466-unsplash
V zraku · buzz buzz

Pogosto si ljudje delamo utvare in smo prepričani, da nas nekdo ne mara, ker mu zaradi takšnih ali drugačnih razlogov nismo všeč. Čas je, da se sprostite in prenehate verjeti, da nekdo proti vam kuje zaroto, saj vas imajo ljudje pogosto raje, kot vi mislite.

Ustvariti dober prvi vtis je najbolj huda preizkušnja, saj si verjetno vsi, odvisno od situacije, želimo ustvariti dobro podobo, ki bo ostala drugi osebi v spominu. Tudi ko spoznavamo nove ljudi, si ustvarjamo lastno mnenje in so nam določene osebe manj všeč, čeprav nimamo posebnega razloga. Skladno s tem ljudje pogosto verjamemo, da večini oseb tudi sami nismo všeč. A v novi raziskavi pišejo, da nas imajo ljudje raje, kot mislimo.

Verjetno ni slabšega občutka kot prepričanje, da nekomu nismo všeč, še posebej, če nam oseba ustreza. Zagotovo je spoznavanje novih oseb velik izziv, a brez skrbi, naš prvi vtis je boljši, kot se nam zdi. V raziskavi o tem, ali nas ljudje imajo raje, kot si mislimo, so vključili številne skupine tujcev, ki so bili prisiljeni se sporazumevati z neznanci. Po tem, ko so udeleženci zaključili s pogovori, so morali oceniti svojega sogovornika in podati oceno o tem, kako so oni bili všeč svojem sogovorniku.

Fenomen, ki so ga strokovnjaki poimenovali ‘the liking gap’, pojasnjuje, da so s svojo oceno udeleženci podcenili, kako všeč so bili sogovorniku in koliko so uživali v njihovi družbi. Ljudje so torej rekli, da jim je družba sogovornika bistveno bolj ustrezala, kot so njihovi sogovorniki ocenili, da jim bo.

Kaj ti torej preprečuje, da spoznavaš nove ljudi?


Ne bodi štorast: 10 stilov poljubljanja, ki jih ženske sovražijo Ne bodi štorast: 10 stilov poljubljanja, ki jih ženske sovražijo the-stanford-prison-experiment-56726ba666e80 Kaj se zgodi, če pustimo ljudem vsakršno vedenje brez grožnje kazni? yoann-boyer-156510-unsplash Nova raziskava ugotavlja, komu lahko zaupaš shutterstock_586694285 10 stvari, za katere se lahko zahvalite ženskam · · · · · · ·