fbpx

Colorado Provencal: osupljivi “kanjon Kolorado” na jugu Francije

Foto: coloradoprovencal.fr
Zadnjič posodobljeno:

Ljubitelji narave boste presenečeni, ko boste slišali, da se osupljivi kanjon, ki spominja na ameriški Colarado, nahaja tudi v Evropi.

Vas že leta mikajo kanjoni na drugi strani Atlantika? Ni vam treba iti prav daleč.

Colorado Provencal – Provansa, Francija

Rustrel je mirna in slikovita vasica z ozkimi ulicami, obdanimi s starimi kamnitimi hišami in čudovitim razgledom na Provanso v jugovzhodni Franciji. V vasi je več restavracij in kavarn, kjer lahko obiskovalci poskusijo lokalno provansalsko kuhinjo in obiščejo majhno tržnico, ki prodaja lokalne izdelke in obrti.

Kanjon
Foto: Unsplash/Yan Berthemy

Vas je znana po pečinah in skalnih formacijah, ki so jih stoletja kopali za proizvodnjo pigmentov, uporabljenih v umetnosti in industriji. Dandanes so skalne formacije priljubljena turistična točka, saj osupljivi kanjon, ki spominja na ameriški Colorado, letno obišče vrsta turistov.

Rustrel je dom Colorado Provencal, naravnega območja z osupljivo pokrajino rdečih in rumenih skalnih formacij, ki spominjajo na kanjone Kolorada. Colorado Provencal je odličen kraj za pohodništvo in fotografiranje.

Nekdanji kamnolom in rudnik sta danes dom neskončnih strmih pečin v rdečih, oranžnih in rumenih odtenkih. Naravni čudež obsega več kot 100 hektarjev, velika količina okerja v prsti pa je skozi stoletja oblikovala rumene in rdeče skalne formacije.

Kanjon Colorado in njegove legende

Z omenjenim kanjonom je povezana zanimiva legenda, ki kroži med domačini. Stara legenda pravi, da je za rdečkasto barvo prsti kriva žena kralja Roussillona. Med njegovo vladavino so krožile govorice, da je kraljica zaljubljena v lokalnega trubadurja.

Foto: Unsplash/Yan Berthemy

Kralj tega ponižanja ni mogel sprejeti in se je tako razjezil, da je dal trubadurja ubiti ter ga postregel lastni ženi za večerjo. Ko je ta izvedela resnico, je bila tako pretresena in žalostna, da se je vrgla s pečine, njena kri pa je obarvala stene Colorada Provencal.

Foto: Unsplash/Yan Berthemy

Gre za krhek in občutljiv del narave, ki se ga zlahka poškoduje. Zato je pomembno, da za seboj ne puščate nobenih drugih sledi razen svojih stopinj. Držite se markiranih poti in poskrbite, da imate na voljo dovolj pitne vode.

Najbolj znana pohodniška pot se imenuje Sahara in je dolga dva kilometra. Vodi okoli najlepših skalnih formacij. Za tiste, ki si želijo malo več izziva, je na voljo t.i Oranžna Sahara, dolga štiri kilometre. Ponuja tudi pogled na stare rudnike in čudovit panoramski pogled na celoten kanjon Rustrel.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.