Elsker du kefir? Hvordan kunne du lade være, når det er så nyttigt for vores organisme? Kefir, som betyder velvære på tyrkisk, har mange gavnlige virkninger på kroppen, som det fremgår af talrige undersøgelser. Det er en gammel fermenteret fødevare rig på enzymer, som har mange gavnlige mikroorganismer for kroppen og formodes at give større modstand og øge energien. At lave hjemmelavet kefir er ret simpelt, og du behøver kun to ingredienser.
Kefir je lahko odličen zajtrk ali malica. Primeren je tudi za tiste, ki imate intoleranco na laktozo in si želite okusen polnomasten jogurt. Podobno kot jogurt ima kiselkast in osvežilen okus, a v nasprotju z njim poleg probiotičnih bakterij vsebuje tudi kvasovke.
LÆS MERE: Kefirko - en slovensk beholder til tilberedning af hjemmelavet kefir på Kickstarter
Ne manjka mu proteinov, kalcija, magnezija, fosforja, ravno tako ne vitaminov A, B, C in K. Po številnih študijah sodeč, obnavlja črevesno floro, povečuje odpornost, preprečuje okužbe in daje energijo.
Recept za domači kefir:
Sestavine za domači kefir (4 osebe):
- 1 žlica kefirjevih zrn
- 1 liter mælk
Postopek priprave domačega kefirja:
Zrna položimo v steklen vrč s pokrovom in jih prelijemo z mlekom. Pustimo, da na sobni temperaturi (okoli 22 stopinj Celzija) stoji od 12 do 24 ur. Med postopkom fermentacije vrč večkrat pretresite, da preprečite razrast kvasovk. Če se pojavijo, jih odstranite in znova pretresite. V primeru preveč kvasovk kefir namreč ni užiten. Vsakič, ko kefir pretresete, dvignite pokrov, da se izloči ogljikov dioksid. Kefir je pripravljen, ko se kefirjeva zrna strdijo na vrhu vrča. Tekočino precedimo, da jih odstranimo. Okus kefirja lahko oplemenitite z žlico vanilje ali mu primešate sadje. Pa dober tek!
Hvis du leder efter kefir korn, si lahko pomagate s to spletno stranjo: kefirhood.com