Dan brez avtomobila v evropskem tednu mobilnosti

V Evropskem tednu mobilnosti se spodbuja hojo, kolesarjenje in javni prevoz, teden pa se zaključi z dnevom, ko se mestna središča zaprejo za motorni promet.

V tem tednu poteka Evropski teden mobilnosti, katerega osrednja tema je Vaš korak za čistejši zrak. Ta opominja na to, da je s pomočjo prebivalcev mesta mogoče storiti marsikaj. Tednu mobilnosti se pridružuje desetine milijonov ljudi po vsej Evropi, pri nas bodo v pobudi sodelovali številni kraji, ki bodo zaprli del svojih ulic za avtomobilski promet. Poleg tega se dogaja vrsta zanimivih prireditev in ukrepov za trajnostno mobilnost, ki spodbujajo hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza. Zadnji dan tedna mobilnosti, 22. september, pa je Dan brez avtomobila, ko se prebivalci in obiskovalci vseh sodelujočih občin odpravijo po opravkih v mesto peš ali s kolesom. Ta dan so mestna središča brez motornega prometa, ulice v mestnih jedrih so zaprte, mesta pa zaživijo v popolnoma drugačni, bolj sproščeni atmosferi.

foto: Thinkstock

Dodatne Informacije

Teden mobilnosti poteka od 16. septembra do 22. septembra na različnih lokacijah po Sloveniji.

Več informacij na:
www.mzip.gov.si
www.tedenmobilnosti.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!