Composition with hardcover books in the library
21. mar
V zraku · dan za

Organizacija UNESCO, ki je v svojem bistvu zavezana k promociji demokratskih načel dostojanstva, enakopravnosti in vzajemnega spoštovanja, je 21. marec razglasila za Svetovni dan poezije. Poezijo namreč razume kot nujni vir, pesnike pa kot priče pomembnim družbenim dogajanjem in spremembam, ki s poezijo širijo brezčasna sporočila.

Povsod po svetu
UNESCO
Vstop je prost
Dogodek na Facebooku

Organizacija UNESCO je 21. marec razglasila za svetovni dan poezije. Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO, namreč meni, da ima vsak jezik svojo poezijo in vsak človek ključ do svoje poezije. Ali zavzema preprosto ali umetelno obliko, poezija ujame tisto, kar je v človeški izkušnji najtežje izraziti. Poezija izrazi tisto, kar se ne da povedati, skupno vsej človeški misterioznosti. Na letošnji Svetovni dan poezije se zatorej spomnimo, da je poezija univerzalna dežela, v kateri se ljudje lahko srečujejo skozi besedišča vseh barv, ritmov in zvokov. Besede, ki so zacvetele v katerem koli jeziku, se raztezajo daleč proti svetlobi, ki ujame samo bistvo.

Verz nova plačilna valuta?

Ob svetovnem dnevu poezije, 21. marca 2015, bo verz postal nova plačilna valuta. Na ta dan se bodo gostje v 1.200 kavarnah, barih, restavracijah in drugih lokalih iz 27-ih držav s celega sveta prelevili v pesnike, kavo pa plačali z verzom.

PREBERITE ŠE: Na svetovni dan poezije bo verz postal plačilna valuta


Skodelica_in_poezija 21. marec, 2015 Na svetovni dan poezije bo verz postal plačilna valuta 07_odprta_kuhna_maj_23-56 (1) 20. marec, 2015 Odprta kuhna se vrača s prvim pomladnim dnem Park pred Galerijo okusov 20. marec, 2015 Spomladanski Teden restavracij 2015: Nova slovenska kuhinja Planica 19. marec, 2015 Planica 2015 – program finala svetovnega pokala v smučarskih skokih