mgml tone lapajne
22. nov
V zraku · dan za

V Galeriji Jakopič je do 5. marca 2017 na ogled retrospektivna razstava Tone Lapajne: Spomin zemlje, ki predstavlja vrhunec Lapajnetovega opusa v različnih likovnih zvrsteh. Je umetnikova prva pregledna razstava in jo prvič spremlja monografija, v kateri so osvetljene vse njegove faze in ciklusi.

do
Galerija Jakopič, Ljubljana
MGML
4 €
Dogodek na Facebooku

Tone Lapajne je vse življenje v sebi nosil zgodbo. Bila je neminljiv, stalen in verjetno tudi zelo nemiren notranji utrip, s katerim je umetnik živel. Z zgodbo o otroških letih je neločljivo spojen njegov umetniški opus. V njem so spomini na zgodnja leta življenja v Sibiriji, na Barju, našli svoj odmev in utelešenje. Opus slik je spojen s predhodnim opusom, s ciklusom kipov.
Čeprav se ga večina spominja kot slikarja, ki je namesto z barvami “slikal z zemljo”, je bil Tone Lapajne akademski kipar, ki je s svojimi skulpturami v betonu, železu in še posebej lesu ustvaril bistveni del svojega opusa. Z njim se je uvrstil in se bo tudi v prihodnosti umeščal v umetnostnozgodovinski spomin.

PREBERITE ŠE: 12. slovenski bienale ilustracije: nagrada za življenjsko delo Marjanu Mančku

Lapajnetov razpon sega od zgodnjih, graversko zaznamovanih del v miniaturi do monumentalnih javnih skulptur v Mariboru in drugod, ob katerih se je njegov opus preobračal v povsem nove smeri. Posebno mesto imajo v njegovem opusu odmevne scene in rekviziti za gledališke predstave. Najslavnejše poglavje pa je verjetno še vedno Lapajnetov slikarski opus, ki se je prek lesenih reliefov in nanje nanesenih slojev črne barjanske zemlje začel leta 1978. S tem ko nam je v galerijo prinesel zemljo – utrjeval jo je z vezivi, saj je želel, da so njegove slike neuničljive, trajne, da se tako dlje ohranja spomin – je želel pokrajini, ki izginja, in naravi, ki se zaradi onesnaženosti vse bolj spreminja, dati trajno podobo. Ne le kot varuh spomina planeta Zemlja, tudi kot poslanec narave je skrbel za ohranjanje zavesti o človeku, ki ni nič več kot le delček narave.

V okviru razstave se bo januarja začela serija šestih likovnih delavnic za odrasle Zemlja: navdih za likovno ustvarjanje pod vodstvom akademske slikarke Nuše Lapajne, ki je lahko izvirna zamisel za novoletno darilo!

Galerija – Tone Lapajne, varuh spomina planeta Zemlje

Tone Lapajne, Na pragu, 1983, barjanska zemlja in les na juti, 131 x 108 cm, zasebna zbirkaOdpri galerijo

Gledališka premiera: Sen kresne noči v Mestnem gledališču ljubljanskem 19. november, 2016 Gledališka premiera: Sen kresne noči v MGL-ju Garažna razprodaja jesen 2016 19. november, 2016 Garažna razprodaja jesen 2016 v ŠD Tabor v Ljubljani V Ljubljano prihaja rock spektakel The Show Must Go On! 17. november, 2016 The Show Must Go On: podoživite skupino Queen na rock spektaklu ob 25. obletnici slovesa Freddieja Mercuryja Gledališka premiera: Predstava Chagall v Mini teatru 16. november, 2016 Gledališka premiera: predstava Chagall v Mini teatru · · ·